Λαβρόφ: Η οργισμένη στάση του Ζελένσκι δεν εμπνέει αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις είναι «ουσιαστικής σημασίας».

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία ζήτησε από την Ουάσιγκτον γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δεν θα βλάψουν τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με παγκόσμιες δυνάμεις, την οποία η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον επιδιώκουν να αναβιώσουν.

«Υπάρχουν προβλήματα από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. «Ζητήσαμε από τους Αμερικανούς ομολόγους μας γραπτές εγγυήσεις (…) ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το δικαίωμά μας για πλήρες και ελεύθερο εμπόριο, οικονομία, επενδύσεις και τεχνικοστρατιωτική συνεργασία με το Ιράν», ανέφερε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ