La Tribune: Rafale στην Ελλάδα – Αναμένεται σύμβαση μετά τις 20 Ιανουαρίου

Η σύμβαση για τα Rafale στην Ελλάδα είναι «θέμα λίγων εβδομάδων», δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation και πρόεδρος της GIFAS (Ένωση γαλλικών αεροναυτικών και διαστημικών βιομηχανιών), Έρικ Τράπιερ, με την ευκαιρία των παραδοσιακών ευχών της GIFAS στον Τύπο.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η υπογραφή των τριών συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας (Rafale, υποστήριξη αεροσκαφών και εξοπλισμοί) αναβλήθηκε για μετά τις 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο στο τέλος του μήνα. Στη Γαλλία, το Υπουργείο Άμυνας υπολογίζει επίσης σε αυτές τις ημερομηνίες. Μια σύμβαση, η οποία καθυστέρησε λίγο, λόγω μιας ελαφρώς μεγαλύτερης νομικο-οικονομικής διαδικασίας που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ των ελληνικών Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας Αυτό επιβεβαίωσε ο Eric Trappier, ο οποίος εξήγησε ότι η σύμβαση πρέπει να «ελεγχθεί διοικητικά για να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, το θέμα των Rafale θα εξεταστεί από τη Δευτέρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πιο συγκεκριμένα ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων . Στη συνέχεια, το θέμα θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για μια νέα συζήτηση που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες (15-16 Ιανουαρίου) παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτοπούλου.

Εκτός από μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει 18 Rafale από τη Γαλλία, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη πολύ λίγο χρησιμοποιημένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, καθώς και έξι καινούργια αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, θα πρέπει επίσης να υπογραφεί σύμβαση υποστήριξης (ανταλλακτικά και κάθε είδους υποστήριξη) για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών. Τέλος, η τρίτη σύμβαση, είναι αυτή των εξοπλισμών (MBDA). Φαίνεται ότι η Ελλάδα επιθυμεί να εξοπλίσει τα Rafale της με αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, όπως ο πύραυλος αέρος-αέρας μεγάλης απόστασης Meteor. Ζητά επίσης υποστήριξη από τη Γαλλία για όλους τους πυραύλους που έχουν ήδη πωληθεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (Mirage 2000): Scalp-NG, Exocet και Mica IR air-to-air πυραύλους.

Τέλος, ο Eric Trappier ανέφερε ότι μια σύμβαση για δώδεκα Rafale για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με σκοπό την αντικατάσταση των αεροσκαφών που δόθηκαν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ