Κύπρος: Συμφωνία Αναστασιάδη- Τατάρ για άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από και προς τα κατεχόμενα, που είχαν κλείσει προ 15μήνου λόγω της πανδημίας, άναψαν Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, στις 2 Ιουνίου, οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσαν συμφωνία για το συγχρονισμό των αντίστοιχων μέτρων COVID-19 των δύο πλευρών σχετικά με το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 και μετά.

Η σημαντική εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον ειδικό αντιπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ergün Olgun, υπό την εποπτεία της ειδικής συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η τεχνική επιτροπή υγείας, θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση και θα καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμοστεί στα σημεία διέλευσης, που ορίζονται ως:

Επίπεδο 1: Πράσινο, που η διέλευση θα γίνεται χωρίς περιορισμούς.

Επίπεδο 2: Πορτοκαλί, που η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας.

Επίπεδο 3: Βαθύ κόκκινο, που η διέλευση για τον πληθυσμό θα απαγορεύεται, για λόγους υγείας, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών και για λόγους δουλειάς, εκπαίδευσης ή παραμονής, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, την ερχόμενη Παρασκευή, τα οδοφράγματα αναμένεται να ανοίξουν, με βάση το επίπεδο δύο (πορτοκαλί).

«Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία, θα προωθήσει τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα έχει γενικά θετικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο σε όλο το νησί προς όφελος όλων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ