Κύπρος: Σάλος με καταγγελίες για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα σε Μονή – Διαψεύδουν οι δικηγόροι του Μοναστηριού

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Κύπρο, μετά την είδηση για το κλείσιμο της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και τις αποκαλύψεις για τα όσα οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

Πληροφορίες που επικαλούνται τα κυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σκάνδαλα οικονομικής αλλά και σεξουαλικής φύσεως, γεγονός που χτύπησε το καμπανάκι του Μητροπολίτη Ησαΐα. Όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία για τη δραστηριότητα των δύο μοναχών στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, φέρονται να εντοπίστηκαν περίπου €800.000 σε μετρητά μέσα σε χρηματοκιβώτιο, ενώ στο όνομα των μοναχών βρέθηκαν γραμμένες τρεις επαύλεις στην Ελλάδα και γη στην επαρχία Λευκωσίας. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Μονής Αββακούμ διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το κλείσιμο της Μονής και η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Σύμφωνα με το sigmalive, η Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ είναι ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια για το έργο που διενεργούσε και την προσπάθεια αναστήλωσης του Nαού. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, έφθασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για οικονομικής φύσεως σκάνδαλα, αλλά και για σκανδαλώδεις συμπεριφορές.

Κάτω από άκρα μυστικότητα ξεκίνησε η διερεύνηση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα πριν από μερικά 24ωρα να μπει λουκέτο στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο μοναχοί ήταν οι ενορχηστρωτές όλων, όσα διαδραματίζονταν στη Μονή. Με οδηγίες του μητροπολίτη Ησαΐα, η Ιερά Μητρόπολή Ταμασού ξεκίνησε την έρευνα, καθώς, μεταξύ άλλων, φαίνεται πως διαπιστώνονται οικονομικά σκάνδαλα πολλών χιλιάδων ευρώ.

Η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται εκτάκτως την Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσει το θέμα, το οποίο θεωρείται άκρως σοβαρό και αναμένεται ότι θα πέσουν «κεφάλια», με την καθαίρεση όλων, όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Μέχρι στιγμής, στη διερεύνηση δεν έχει εμπλακεί η Αστυνομία, ωστόσο, επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για τεκμήρια που εντοπίστηκαν στο ένα κελί, όπου διέμενε ο ένας μοναχός. Τα τεκμήρια αυτά φαίνεται πως συνδέονται με την υπόθεση και βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από τη Μητρόπολη Ταμασού.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τεράστιο χρηματικό ποσό και κοσμήματα τα οποία εκτιμάται ότι είναι προϊόν των εισφορών των πιστών, ενώ υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας όσα διαδραματίζονταν στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ.

Πάντως, η Μονή θα παραμείνει κλειστή και υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού, έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα που προέκυψε.

Στους κόλπους της Εκκλησίας επικρατεί αναστάτωση, απογοήτευση αλλά και θλίψη για την όλη εξέλιξη, ενώ από την πρώτη στιγμή είναι ενήμερος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος.

800.000 ευρώ σε μετρητά και επαύλεις στο όνομα των μοναχών – Σεξουαλικής και οικονομικής φύσεως τα αδικήματα

Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα των δύο μοναχών στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, όπως μεταδίδει το sigmalive, εντοπίστηκαν σε χρηματοκιβώτιο περίπου €800.000 σε μετρητά, ενώ στο όνομα των μοναχών βρέθηκαν γραμμένες τρεις επαύλεις στην Ελλάδα και γη στην επαρχία Λευκωσίας. Εξετάζεται κατά πόσον τα χρήματα που εντοπίστηκαν προέρχονται από εισφορές των πιστών στη Μονή.

Σημειώνεται ότι κατασχέθηκαν επτά servers, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ενώ αξιολογείται υλικό από τα κλειστά κυκλώματα που υπήρχαν εγκατεστημένα στη Μονή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εμφανίζεται αποφασισμένος για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μιλώντας στο SigmaLive, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χρηστάκης Ευσταθίου, σημείωσε ότι ο Κύπρου Γεώργιος ήταν ενήμερος για τις καταγγελίες εναντίον των δύο ιερομόναχων, με την Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει αύριο το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την τύχη τους.

Στόχος της Συνόδου, είπε, είναι οι όποιες αποφάσεις να είναι αποτρεπτικές για επανάληψη των αδικημάτων, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται η καθαίρεση των δύο ιερομόναχων.

Όπως είπε ο κ. Ευσταθίου, εναντίον τους εξετάζονται ηθικής (σεξουαλικής) και οικονομικής φύσεως αδικήματα, ενώ δεν αποκλείεται και η εμπλοκή της Αστυνομίας, καθώς το δεύτερο ενδεχομένως να εμπίπτει στον ποινικό κώδικα.

Την ίδια ώρα, ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι ο Μακαριώτατος θα είναι αμείλικτος προς τέτοιας φύσεως θέματα, κυρίως στην ηθική πλευρά των κληρικών, ενώ επιθυμία του είναι να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση, καθώς δεν θέλει να αφήνεται τίποτα κάτω από το χαλί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, η Μονή θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Διαψεύδουν τις καταγγελίες οι δικηγόροι της Μονής Αββακούμ

Το μεσημέρι της Πέμπτης (7/3) εξέδωσαν ανακοίνωση οι δικηγόροι της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, σε σχέση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα εναντίον δύο ιερομόναχων.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση διαψεύδονται κατηγορηματικά τα όσα δημοσιεύονται και σημειώνεται ότι «τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Εκ μέρους του Ηγούμενου και των Μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου ανακοινώνονται τα εξής σε σχέση με δημοσιεύματα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αναφορικά με δήθεν οικονομικά σκάνδαλα που φέρονται να τελέστηκαν από δύο ιερωμένους της Ιεράς Μονής:

Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά. Ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού).

Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραϊσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος, να ανακαινίσει τον ομώνυμο Ιερό Ναό, να κατασκευάσει Αρχονταρίκι, Αίθουσα Εκθέσεων, Γραφεία και κελιά Μοναχών, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με πλακοστρώσεις, χώρο στάθμευσης και δεντροφυτεύσεις και να δρομολογήσει την κατασκευή Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου με ολοκλήρωση των αναγκαίων εκσκαφών και θεμελιώσεων.

Όλα τα ανωτέρω είναι ορατά στους χιλιάδες επισκέπτες της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ από της ιδρύσεώς της αποτελεί πνευματικό φάρο και τόπο γαλήνης και ψυχικής ανάτασης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου.

Οι δικηγόροι της Ιεράς Μονής

Ανδριάνα Κλαϊδή

Νικόλαος Κουλούρης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ