Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Η «μάχη» των αναποφάσιστων, τα φαβορί και οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, καθώς απομένουν λίγες ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ 14 υποψηφίων (αριθμός ρεκόρ), εκ των οποίων τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο.

Μετά τις 18:00, οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες, θα υπάρξει ροή αποτελεσμάτων, που αναμένονται να ανακοινωθούν πριν από τις 21:00 και θα δείξουν ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο της 12ης Φεβρουαρίου.

Οι υποψήφιοι είναι: ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τέως διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης , ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο νομικός Γιώργος Κολοκασίδης, ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και οι Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Ανδρέας Ευστρατίου, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Λουκάς Σταύρου, Αλέξιος Σαββίδης και Ανδρόνικος Ζερβίδης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη να διεκδικούν τη δεύτερη θέση ενόψει του β΄ γύρου.

Τα φαβορί στις προεδρικές εκλογές

Έπειτα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, το κυβερνών κόμμα της Δεξιάς οδηγείται στις κάλπες υπό την απειλή της διάσπασης, καθώς οι ψηφοφόροι του, κατά περίπου το 1/3 προδιαγράφεται ότι θα ψηφίσουν αντί του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών του Αναστασιάδη και προηγουμένως κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ως ο στενότερος συνεργάτης του απερχόμενου Προέδρου, ο Χριστοδουλίδης μπόρεσε να τεθεί επικεφαλής της κούρσας των εκλογών στις έρευνες κοινής γνώμης, με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 40% κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πέντε μήνες μετά, η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη καταγράφει ποσοστά γύρω στο 30% στις τρεις πιο πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Παρά τη διψήφια πτώση των ποσοστών του, ο τέως υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. είχε υποχρεωθεί σε έξοδο από το υπουργικό σχήμα όταν γνωστοποιήθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας) παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για εκλογή στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί οι βασικοί ανθυποψήφιοί του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και ο υποστηριζόμενος από το κόμμα της Αριστεράς, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, δύο εβδομάδες πριν να ανοίξουν οι κάλπες ακολουθούσαν με ποσοστά που υπολείπονταν τα ποσοστά του Χριστοδουλίδη από 6% έως 11%.

Κύπρος εκλογές

Τέλος εποχής στην Κύπρο μετά τη δεύτερη θητεία Αναστασιάδη

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου προσλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό ως το κλείσιμο ενός κύκλου που βρίσκει τη χώρα με σταθερή οικονομία και με γενικό σχέδιο υγείας (τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη), αλλά και ντροπιασμένη διεθνώς για τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων.

«Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης αφήνει κληρονομιά ένα απελπιστικό αδιέξοδο στο Κυπριακό και την Λευκωσία ανίκανη και απρόθυμη να αντιμετωπίσει τις πολιτικές προσάρτησης των κατεχομένων που ήδη εφαρμόζει η Άγκυρα. Το κόστος της διχοτόμησης επί του εδάφους και της εγκατάλειψης των Τουρκοκυπρίων στον σφιχτό εναγκαλισμό της Τουρκίας είναι πλέον απτό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά καλείται να διαχειριστεί τις ροές μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα εδάφη υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού κατοχής και μέσω της Πράσινης Γραμμής περνούν στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ήταν εξάλλου ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον προεκλογικό διάλογο με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να υπόσχεται επέκταση των συρματοπλεγμάτων προς αποτροπή εισόδου στη δημοκρατία μέσω της πράσινης γραμμής και τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υπερθεματίζει για την αναγκαιότητα της συνέχισης της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη προβαίνοντας σε δηλώσεις συμπάθειας για τους χειρισμούς του αμφιλεγόμενου υπουργού Εσωτερικών της χώρας Νίκου Νουρή»

Οι αναποφάσιστοι και η αποχή

Συνολικά, 561.033 πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στην Κύπρο, ενώ από τα 1148 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο θα υπάρχουν και 35 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, 15 στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, το Βόλο, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Πάτρα και το Ρέθυμνο.

Καταλυτικός παράγοντας αναμένεται να είναι η αποχή, και σε αυτό είναι πιθανόν να παίξει ρόλο η προειδοποίηση που έχει εκδοθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία έως τις 4:00 το απόγευμα της Κυριακής για ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Επίσης, “κλειδί” αποτελεί και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Τα σενάρια του πρώτου γύρου

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο διεξάγονται σε δύο γύρους. Στην πρώτη Κυριακή συμμετέχουν 14 υποψήφιοι, εκ των οποίων καταγράφουν άνω της ποσοστιαίας μονάδας στις δημοσκοπήσεις οι μισοί. Η ψηφοφορία στην πρώτη Κυριακή θα αναδείξει δύο υποψήφιους, οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν μία εβδομάδα μετά διεκδικώντας το 50% συν μία ψήφο των ψηφισάντων για την εκλογή του Προέδρου. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, την πρώτη Κυριακή των εκλογών, πρώτος πέριξ του 29% προβλέπεται να αναδειχθεί ο προερχόμενος από τον κυβερνώντα ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίζεται από το έτερο κόμμα της κεντροδεξιάς ΔΗΚΟ, το μικρό σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, μικρό κεντροδεξιό κόμμα που προέκυψε μετά από διάσπαση του ΔΗΚΟ, και ένα μεγάλο αριθμό πρώην και νυν μελών και στελεχών του ΔΗΣΥ.

Τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο διεκδικούν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Επίσης διπλωμάτης καριέρας, όπως ο ανθυποψήφιός του Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε ο διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, ενώ υπηρέτησε από διάφορα συναφώς υψηλά αξιώματα και προηγούμενους Προέδρους όπως τον Δημήτρη Χριστόφια (ως επικεφαλής της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το 2012). Τα ποσοστά των Νεοφύτου και Μαυρογιάννη κυμαίνονται πέριξ του 20% με 23%.

«Όπως προκύπτει, στο σημαντικότερο πρόβλημα του τόπου, το Κυπριακό, οι τρεις βασικοί ανθυποψήφιοι δεν εμφανίζονται στην κοινή γνώμη με ανοιχτές ή σημαντικές διαφορές. Και οι τρεις ομνύουν στο Πλαίσιο Γκουτέρες για λύση του Κυπριακού, αν και προτείνουν διαφορετικά επιμέρους μέτρα διάρρηξης του αδιεξόδου (ο Χριστοδουλίδης διορισμό απεσταλμένου από την ΕΕ, ο Νεοφύτου ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ο Μαυρογιάννης συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους πριν τη λύση). Εντούτοις, το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης στηρίζεται από κόμματα που διαφωνούν με τη λύση Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ επιπλέον είναι ο Υπουργός Εξωτερικών του Αναστασιάδη που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό, αντανακλά στην υποψηφιότητά του ως υποψηφιότητα συνέχειας στο ίδιο μήκος κύματος πολιτικής που ακολούθησε ο Αναστασιάδης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στον βαθμό που το Κυπριακό εξακολουθεί να προκρίνεται ως το σημαντικότερο κριτήριο για τη διαμόρφωση της επιλογής στην κάλπη, η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των υποψηφίων επιτρέπει στα κομματικά επιτελεία να επικεντρωθούν σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, και το Κυπριακό να μην αποτελέσει βαρόμετρο για διαμόρφωση συμμαχιών στο β’ γύρο, κάτι που θα σήμαινε κομματικές υπερβάσεις.

Μία άλλη παράμετρος έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Κύπρο είναι η υπαρξιακή διάσταση που λαμβάνουν οι εκλογές για τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ο μεν ΔΗΣΥ έχει ήδη διχοτομηθεί και ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπόσχεται κυβέρνηση με τη συμμετοχή και ανθρώπων του νυν κυβερνώντος κόμματος, ενώ ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, θα προκαλέσει τριγμούς στο ΑΚΕΛ, ένα κόμμα εξουσίας για το οποίο ενδεχόμενη ήττα θα σημαίνει τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών μακριά από τα κέντρα αποφάσεων στο νησί» σημειώνει η Deutsche Welle.

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Πού θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεκαπέντε εκλογικά κέντρα σε 9 πόλεις της Ελλάδας θα λειτουργήσουν για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. Η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα ενημερώνει τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που έχουν μεταφέρει το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στα 15 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο) την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, ότι η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12:00 μ.μ. για διάλειμμα μίας ώρας. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1:00 μ.μ. και θα λήξει στις 6.00 μ.μ.

Αναλυτικότερα, 5 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη (2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ) και από ένα σε Πάτρα (2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών), Ηράκλειο (κτίριο Δημοτικής Αστυνομίας), Λάρισα (αμφιθέατρο Δημοτικής Πινακοθήκης), Ιωάννινα (3ο Δημοτικό Σχολείο), Βόλο (αίθουσα εκδηλώσεων στο κεντρικό κτίριο του δημαρχείου), Κομοτηνή (αίθουσα Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής του δήμου) και Ρέθυμνο ( ΚΑΠΗ Μασταμπά).

Ακολουθούν οι διευθύνσεις των εκλογικών κέντρων στην Ελλάδα για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, της 5ης Φεβρουαρίου

εκλογές Κύπρος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ