Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες για το Κυπριακό εκτιμά ο Τουσκ

«Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι για να εξαλείψουμε (στην Κύπρο) εμπόδια για την απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε σήμερα, στη Λευκωσία, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και διευρυμένες συνομιλίες με αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές.

Όπως είπε ο κ. Τουσκ, διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την πλήρη και απόλυτη στήριξη της στη διαδικασία επίλυσης, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε πρακτική στήριξη που τα δύο μέρη, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, θα βρουν χρήσιμη», είπε ο κ. Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει «μια ιστορική ευκαιρία προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου και της Ευρώπης , που δεν θα πρέπει να χαθεί», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε τον κ. Τουσκ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη αυτή  «είναι σίγουρα καίρια».

 «Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και εξέφρασα την πλήρη στήριξη μου στις προσπάθειες του προέδρου Τουσκ για επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί «ένα σύγχρονο μοντέλο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Τουσκ επισημάνθηκε «ο ζωτικής σημασίας ρόλος της Τουρκίας και η ευθύνη της στην επίτευξη λύσης».

Διαβάστε εδώ.

Η Γερμανία προσπαθεί να πείσει γειτονικές χώρες να δεχθούν πρόσφυγες

Ενός λεπτού σιγή από τον Ομπάμα για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ