Κούβα: Ο Μανουέλ Μαρέρο ο πρώτος μετά τον Φιντέλ Κάστρο πρωθυπουργός

Ήταν το 1976 που το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργήθηκε στην Κούβα, αφού τα χρέη της θέσης εκτελούσε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο. Μετά την επανασύσταση του πρωθυπουργικού θώκου με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, η Εθνοσυνέλευση της Κούβας ανέθεσε στον Μανουέλ Μαρέρο τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Ο 56χρονος Μαρέρο, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, ήταν υπουργός Τουρισμού από το 2004.

«Η πρόταση αυτή έχει εγκριθεί δεόντως από το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, εισηγούμενος στους βουλευτές να ψηφίσουν τον Μαρέρο.

Στη διήμερη συνεδρίασή της η Εθνοσυνέλευση έθεσε σε εφαρμογή τις αλλαγές που προβλέπονται από το νέο Σύνταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε τον Απρίλιο. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται και η επανασύσταση της θέσης του αρχηγού της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα βοηθά τον πρόεδρο του κράτους στα καθήκοντά του, εξήγησε πρόσφατα σε άρθρο της η Granma, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Θα έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να αντικαθιστά διευθυντές και δημοσίους υπαλλήλους και θα ελέγχει το έργο των κυβερνητών των επαρχιών.

Τελευταίος πρωθυπουργός της Κούβας, έως το 1976 που η θέση καταργήθηκε, ήταν ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.