Κορονοϊός-Βόρεια Μακεδονία: Πτώση 3,3% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους

Πτώση 3,3% σημείωσε το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα εκτιμώμενα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Η μείωση αυτή «αντανακλά» τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από την πανδημία του κορονοϊού.

Η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ η συνεισφορά της στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 66%.

Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση κατά 6,8%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,2%.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 14,9% (και όχι κατά 12,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Καθώς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η οικονομία της χώρας εισήλθε επίσημα σε ύφεση.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 0,9%.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Κρέσιμιρ Μπεκτέσι, σχολιάζοντας την πτώση 3,3% του ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας το τρίτο τρίμηνο ανέφερε ότι αυτή ήταν αναμενόμενη, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας που προκαλείται ως επίπτωση της πανδημίας.

Ο Μπεκτέσι συμπλήρωσε ότι η πτώση του ΑΕΠ της χώρας δεν θα ξεπεράσει εφέτος το 4,5%.

Ακόμη, η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω την πρόβλεψή της για τη μείωση του ΑΕΠ το 2020.

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ανίτα Μπέσοσκα Αγκέλοφσκα ανέφερε σήμερα ότι σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της Τράπεζας, η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 4,9%, έναντι πρόβλεψης για συρρίκνωση 3,5% από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κύριος λόγος για την αναθεώρηση της πρόβλεψης της Κεντρικής Τράπεζας, όπως εξήγησε η Ανίτα Μπέσοσκα Αγκέλοφσκα είναι ότι η ανάκαμψη που αναμενόταν το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν θα συμβεί, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ