Κορονοϊός: Το μήνυμα Κόντε στην Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής και η αναφορά στην Ελλάδα

Σαφές μήνυμα στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Τζουζέπε Κόντε σημείωσε σε ομιλία του στην ιταλική γερουσία, ότι η Ιταλία διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των χωρών-μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.

Ανέφερε δε ως παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία είχαν επιβληθεί «υπερβολικά αυστηροί όροι» για την χρηματοδότησή της, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί σε θέση να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από καμία χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν επέβαλε στην Ελλάδα υπερβολικά αυστηρούς όρους για την χρηματοδότησή της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πάντως, υπογράμμισε ότι η τελική επιλογή της χώρας του, θα επικυρωθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο. Δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του, μαζί με άλλα οκτώ κράτη της Ένωσης, έχει ταχθεί υπέρ νέων μορφών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Κατέστησε σαφές ότι τόσο η πρόταση που έχει παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης», όσο και εκείνες της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης -με κάποιες προσθήκες- θα μπορούσαν να στηριχθούν από την Ιταλία.

«Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ένα νέο εργαλείο το οποίο να είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, με μεγαλύτερη χρηματο-οικονoμική ισχύ από όλα τα άλλα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλες οι συνέπειες του Covid 19. Ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει να τεθεί άμεσα στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, διαμέσου ενός μηχανισμού εγγυήσεων» , δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ