Κορονοϊός: Στις 5 Φεβρουαρίου, στη Σερβία, ο πρώτος νεκρός στην Ευρώπη – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με το πότε εμφανίστηκε ο κορονοϊός, στην Ευρώπη, φέρνει στη δημοσιότητα νέα μελέτη που διενήργησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρώτος νεκρός από επιπλοκές του κορονοϊού στην Ευρώπη ήταν ένας 56χρονος οικοδόμος από το Βελιγράδι, στις 5 Φεβρουαρίου 2020. Όπως προέκυψε, ο 56χρονος, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, εισήχθη στις 5 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές δυσκολίες. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα και η νεκροψία έδειξε πνευμονία ως αιτία θανάτου. Ωστόσο, μήνες αργότερα, οι επιστήμονες βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο άνδρας αυτός πέθανε από Covid-19.

Ο Μιλένκο Μπογκντάνοβιτς, ιατροδικαστής παθολόγος, δήλωσε ότι η μελέτη 12 επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Frontiers in Medicine, δείχνει ότι η Covid-19 ήταν παρούσα στην Ευρώπη πολύ πριν απ’ ό,τι έχει θεωρηθεί. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι επιστήμονες έλαβαν κατεψυγμένο δείγμα υαλοειδούς υγρού του ασθενούς για να αποδείξουν την παρουσία του ιού. «Είναι, προς το παρόν, ο πρώτος post-mortem επιβεβαιωμένος θάνατος από Covid-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς. «Η Covid-19 ήταν πιθανότατα η αιτία της συρροής κρουσμάτων πνευμονίας άγνωστης προέλευσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η Γαλλία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα προσβολής από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 στις 24 Ιανουαρίου 2020 και τον πρώτο θάνατο από την νόσο στις 15 Φεβρουαρίου. Περισσότερα από 111 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη από την επίσημη ανακοίνωση της εμφάνισης κρουσμάτων στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019.

Το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Σερβία καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Ο καταγεγραμμένος συνολικός αριθμός των θανάτων της επιδημίας σε αυτή τη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι 4.351.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ