Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σερβία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σερβία ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ, όπως ανακοίνωσε, η απόφαση αυτή τίθεται σε εφαρμογή αμέσως.

Σε διάγγελμά του ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας συνεδριάζει εκτάκτως απόψε για να καθορίσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. «Φυλακίζουμε τη ζωή για να σώσουμε ζωές» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι από αύριο Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ θα τεθούν περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Επίσης ανέφερε ότι θα περιοριστεί η κυκλοφορία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα οργανωθεί από το κράτος δίκτυο βοήθειας των ηλικιωμένων από τον στρατό και εθελοντές. Για την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών και την εφαρμογή της καραντίνας, σε όσους έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο, θα χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σημείωσε ακόμη ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους τους ξένους υπηκόους, ενώ οι Σέρβοι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στην οικία τους. Σε όσους θα παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας θα επιβάλλεται αυτόφωρα ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά το διάγγελμά του ανέφερε ότι ζήτησε επίσημα βοήθεια από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζι Πινγκ και σύντομα αναμένεται η άφιξη στην Σερβία κινέζων επιδημιολόγων και εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή διασποράς του νέου ιού. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η Κίνα θα στείλει στην Σερβία πέντε εκατομμύρια μάσκες. Σημειώνεται ότι στη Σερβία έχουν καταγραφεί 48 κρούσματα κορονοϊού ενώ δύο ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι, σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.