Κορονοϊός: Οι Ισπανοί πήραν τα βουνά – Αυξήθηκαν οι διασώσεις ορειβατών

Αύξηση στα ατυχήματα ορειβατών καταγράφεται στην Καταλονία της Ισπανίας, καθώς όσο η πανδημία εγκλωβίζει τους πολίτες, εκείνοι επιλέγουν την απόδραση στα βουνά. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ομάδα διάσωσης ανταποκρίθηκε σε ακόμη μία κλήση για βοήθεια και μετέδωσε πλάνα από τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο ενός τραυματισμένου ορειβάτη, τον οποίο είχε περισυλλέξει ελικόπτερο από χιονισμένο βουνό στην περιοχή της Καταλονίας.

Σημειώνεται πως η ομάδα διάσωσης ορειβατών της Καταλονίας κατέγραψε αύξηση 16% πέρυσι στις εκκλήσεις να συνδράμει ορειβάτες, ενώ στη Μαδρίτη ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 27%. Οι υπηρεσίες διάσωσης συνδέουν την αύξηση με το γεγονός ότι οι Ισπανοί έσπευσαν στα βουνά για να ξεφύγουν από τα lockdown λόγω κορονοϊού.

Στην τελευταία επιχείρηση διάσωσης, ένας 48χρονος άνδρας έπεσε και τραυμάτισε το πόδι του χθες Δευτέρα, ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στην κορυφή Κομαμπόνα, ύψους 2.500 μέτρων, στα ισπανικά Πυρηναία.

«Το ονομάζω το σύνδρομο του φυλακισμένου πουλιού», δήλωσε ο Μαμέλ Χιμένεθ, οδηγός με έδρα του τη Μαδρίτη, που έχει δει απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν στην οροσειρά Γουαδαράμα έξω από την πόλη.

Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία, πασχίζοντας να περιορίσει την πανδημία, επέβαλε πέρυσι την άνοιξη ένα από τα πιο αυστηρά lockdown, απαγορεύοντας ακόμη και τους σύντομους περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους. Όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί τον Μάιο, υπήρξε άμεση αύξηση στις επισκέψεις σε εθνικά πάρκα και χώρους πρασίνου, επεσήμανε ο Ινίχο Αϊγιόν από την Εθνική Ομοσπονδία Ορειβασίας FEDME, και πρόσθεσε: «Δημιούργησε ένα φαινόμενο ανάδρασης. Μετά την καραντίνα, ο κόσμος θέλησε να διευρύνει τους ορίζοντές του και να ξανακερδίσει αυτήν την αίσθηση ελευθερίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Πηγή φωτό: shbarcelona.es

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ