Κορονοϊός: Κατάστημα στο Πεκίνο πουλούσε έξι φορές πιο ακριβά τις ιατρικές μάσκες

Κατάστημα λιανικής του Πεκίνου θα υποχρεωθεί να καταβάλει πρόστιμο 3 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 394.380 ευρώ) διότι διέθετε στους καταναλωτές ιατρικές μάσκες σε τιμή εξαπλάσια αυτής που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο, εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, ανακοίνωσε εποπτικός φορέας του δήμου της κινεζικής πρωτεύουσας.

Ο ελεγκτικός φορέας εξέδωσε ανακοίνωση για την επιβολή του διοικητικού προστίμου στο κατάστημα Jimin Kangtai Pharmacy του Πεκίνου για αισχροκέρδεια, διότι ανέβασε στα ύψη την τιμή των μασκών N95.

Το κατάστημα διέθετε κάθε πακέτο των ιατρικών αυτών μασκών, τις οποίες κατασκευάζει η 3M, έναντι 850 γιούαν. Η τιμή του συγκεκριμένου τύπου μασκών στα διαδικτυακά καταστήματα είναι κατά μέσον όρο 143 γιούαν το πακέτο, διευκρίνισε η κινεζική δημόσια τηλεόραση.

Ο φορέας εποπτείας της λιανικής στο Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις τιμές πώλησης ειδών προστασίας από την επιδημία κι επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας ή αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων τους με σκοπό να προκληθούν τεχνητές ελλείψεις. Έχει διενεργήσει έρευνες για 31 υποθέσεις αισχροκέρδειας από την 23η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σχεδόν 6.000 σε όλη την Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων του 2019-nCoV, του νέου ιού, ξεπέρασε πλέον αυτόν της επιδημίας του ιού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003.

Βάσει των δεδομένων που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 5.974 κρούσματα του 2019-nCoV. Ο κορονοϊός που προκαλούσε το ΣΟΑΣ είχε προσβάλλει 5.327 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους. Σε παγκόσμια κλίμακα, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιδημία του ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους επί συνόλου 8.096 κρουσμάτων.Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

σχολίασε κι εσύ