Κορονοϊός: Η ΕΕ θα παραγγείλει περισσότερα εμβόλια της Pfizer – Το παρασκήνιο για την προσφορά που απορρίφθηκε το καλοκαίρι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να αγοράσει έως 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 αφού τον Ιούλιο απέρριψε την ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους και εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.

Το σχέδιο έρχεται αφού κάποια από τα υποψήφια εμβόλια που παρήγγειλε η ΕΕ σημείωσαν μη αναμενόμενες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές, αναγκάζοντας το ευρωπαϊκό μπλοκ και άλλα πλούσια κράτη να στηριχθούν προς το παρόν σε εμβόλια από λιγότερους παρασκευαστές σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το πρώτο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της Δύσης, κυκλοφορεί σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, και αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προχθές, Τρίτη, να ασκήσει την οψιόν της για αγορά έως 100 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων βάσει του ισχύοντος συμβολαίου με την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. Βάσει του ίδιου συμβολαίου έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για το πόσες από αυτές τις επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα ληφθούν. Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ η BioNTech αρνήθηκε να σχολιάσει.

Βάσει του συμβολαίου με την ΕΕ, οι δύο εταιρίες έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν άμεσα 200 εκατ. δόσεις μετά την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, έναντι 15,5 ευρώ ανά τεμάχιο, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters τον Νοέμβριο.

Οι επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα διατεθούν στην ίδια τιμή, αλλά θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι μπορούν να παρασκευάσουν περίπου 1,3 δισεκ. δόσεις έως τα τέλη του 2021, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα καθώς ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση.

Αρνήθηκε την παραγγελία

Οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσότερων εμβολίων της Pfizer, πριν ακόμα φθάσουν οι πρώτες παρτίδες, αποτυπώνουν τις πιέσεις που υφίσταται η ΕΕ για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 470.000 Ευρωπαίους και που ‘ανεβάζει’ ταχύτητα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο χαλαρή στάση των διαπραγματευτών της ΕΕ το καλοκαίρι, όταν φάνηκε να περιορίζεται η πανδημία και το ευρωπαϊκό μπλοκ κατέληγε σε συμφωνίες προμηθειών με πολλές εταιρίες εμβολίων.

Σε συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες τον Ιούλιο, αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ αρνήθηκε την προσφορά για 500 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech διότι ήταν πολύ ακριβό, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η Κομισιόν και η BioNTech αρνήθηκαν να σχολιάσουν επ’ αυτού. Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Με πληθυσμό 450 εκατ. κατοίκων, το ευρωπαϊκό μπλοκ βασίζεται τώρα μόνο στα 200 εκατ. εμβόλια της Pfizer που έχει ήδη παραγγείλει για τους πρώτους εμβολιασμούς, που αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στα Χριστούγεννα.

Τον Ιανουάριο, η ΕΕ αναμένεται επίσης να εγκρίνει το εμβόλιο που ανέπτυξε η Moderna, αλλά έχει αρχική παραγγελία μόλις 80 εκατ. δόσεις, με οψιόν για 80 εκατ. επιπλέον. Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης αυτή την εβδομάδα να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας άμεσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna απαιτούνται δύο δόσεις κατ’ άτομο.

Τα εμβόλια της Pfizer για την ΕΕ παρασκευάζονται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο αλλά αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα τροφοδοτεί επίσης τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

«Έχουμε εκατομμύρια δόσεις έτοιμες… προς διανομή, ανάλογα με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του εργοστασίου, ερωτηθείς εάν οι ποσότητες που αποστέλλονται εκτός της ΕΕ μπορούν προσωρινά να μειώσουν την τροφοδοσία προς το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει ‘κράτηση’ για σχεδόν 1,3 δισεκ. εμβόλια σε συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, με τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 660 εκατ.

Ωστόσο οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca και τη Sanofi σημειώνουν καθυστερήσεις, ενώ η CureVac δεν έχει ακόμα ξεκινήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ