Κορονοϊός: Επανεμφανίστηκε δύο μήνες μετά δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ στη Γουχάν – ΒΙΝΤΕΟ

Δύο μήνες μετά εμφανίστηκε ξανά ένας Κινέζος δημοσιογράφος που άρχισε να αγνοείται αφού έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γουχάν. Ο 25χρονος Λι Zέχουα είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς πριν από δύο μήνες. Την τελευταία φορά που είχε δώσει το “παρών” ήταν στις 26 Φεβρουαρίου με ένα βίντεο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο.

Η πολύωρη απευθείας μετάδοση έληξε όταν πράκτορες μπήκαν στο διαμέρισμά του και από τότε είχαν χαθεί τα ίχνη του δημοσιογράφου που συνεργαζόταν με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Ο Λι Ζεχού ισχυρίζεται ότι κρατήθηκε και τέθηκε σε αναγκαστική καραντίνα από την κινεζική αστυνομία.

Με βίντεο που ανήρτησε σε YouTube, Weibo και Twitter ο Λι είπε ότι στις 26 Φεβρουαρίου ένα λευκό τζιπ τον εκτόπισε και οι επιβάτες του φώναξαν να σταματήσει. Εκείνος πανικοβλήθηκε και διέφυγε με το αυτοκίνητο να τον καταδιώκει. Ο ίδιος κατέγραψε τη στιγμή σε βίντεο που ανήρτησε αργότερα εκείνη τη μέρα. Επιστρέφοντας σπίτι, κάθισε για ώρες μπροστά στο κομπιούτερ του. Τρεις ώρες μετά, τρεις άνδρες που είπαν ότι είναι κρατική ασφάλεια μπήκαν στο διαμέρισμα. Ο Λι τους ακολούθησε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου του είπαν ότι είναι αντικείμενο έρευνας για κατηγορίες που αφορούν διατάραξη δημόσιας τάξης. Αργότερα του είπαν ότι δεν του απαγγείλουν κατηγορίες αλλά επειδή βρέθηκε σε ευαίσθητες περιοχές όπου είχε χτυπήσει η πανδημία, θα έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα. Έπρεπε να παραδώσει τις συσκευές του σε έναν φίλο και πέρασε τον επόμενο μήνα σε καραντίνα στη Γουχάν και μετά στην πατρίδα του σε διαφορετική επαρχία. Του προσέφεραν τρία γεύματα τη μέρα, τον παρακολουθούσαν οι φρουροί ασφαλείας και έβλεπε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Είπε ότι αφέθηκε ελεύθερος στις 28 Μαρτίου και από τότε περνά χρόνο με την οικογένειά του. Ωστόσο, το στυλ του σε νέο βίντεο ήταν πολύ ουδέτερο και πατριωτικό σε αντίθεση με παλαιότερα βίντεο όπου έλεγε ότι δεν θα μείνει σιωπηλός ούτε θα κλείσει τα αυτιά και τα μάτια του. Ο Λι ταξίδεψε στη Γουχάν για να στείλει ανταποκρίσεις για την πανδημία αφού εξαφανίστηκε πρώτα ένας συνάδελφος δημοσιογράφος και ακτιβιστής. Στα βιντεό του πριν εξαφανιστεί έκανε λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης μολύνσεων και είχε μιλήσει με ασθενείς κατοίκους. Βρέθηκε και σε κρεματόριο όπου ένας υπάλληλος είπε ότι οι άνθρωποι αμείβονταν περισσότερο για να μεταφέρουν πτώματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ