Κορονοϊός – ΕΜΑ: “Όχι” στη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε όσους εμφανίσουν θρομβώσεις

Νέες συμβουλές για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί ή πιθανόν εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας:

– Να μην χορηγούν τη δεύτερη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca σε οποιονδήποτε εμφάνισε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

– Να ελέγχουν για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

– Να ελέγχουν για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο που έχει θρόμβους αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό

– Να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα

Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρόμβων στην κοιλιά και στον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έχει συστήσει οι ετικέτες των δύο εμβολίων να φέρουν μια προειδοποίηση για τα θέματα των θρόμβων, αλλά εξακολουθεί να θεωρεί πως τα συνολικά οφέλη υπερτερούν οιωνδήποτε κινδύνων.

“Ενώ οι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο EMA εξακολουθεί να συνιστά στους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για συμπτώματα… έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν έγκαιρη ειδική ιατρική μεταχείριση αν χρειαστεί”, ανέφερε ο EMA.

Τα συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον ΕΜΑ είναι: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος, αλλά και νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, ασυνήθιστοι μώλωπες ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα ​​από το σημείο του εμβολιασμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ