Κορονοϊός: Δραματικό διάγγελμα Μακρόν – “Είμαστε σε πόλεμο με αόρατο εχθρό” -ΒΙΝΤΕΟ

“Λουκέτο” στη χώρα βάζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κηρύσσοντας “πόλεμο” στον “αόρατο εχθρό” του κορονοϊού και ακυρώνοντας τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Όλοι οι πολίτες καλούνται να μείνουν σπίτι και θα επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για να εκτελέσουν “καίρια καθήκοντα” όπως είναι να πάνε στα φαρμακεία ή στα παντοπωλεία. Αυτά ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στο δραματικό προεδρικό διάγγελμα κατά το οποίο απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό.

Όποιος παραβαίνει του περιορισμούς θα τιμωρείται, είπε ο Μακρόν χωρίς να διευκρινίσει αν θα επισύρει ποινή αστικού ή ποινικού δικαίου. Σημείωσε ότι καμία γαλλική εταιρεία δεν θα χρεοκοπήσει και ούτε ένας Γάλλος δεν θα μείνει χωρίς βοήθεια. Οι λογαριασμοί εταιρειών κοινής ωφέλειας – για ρεύμα, αέριο, νερό και ενοίκια- αναστέλλονται σε μια προσπάθεια το Μέγαρο Ηλυσίων να διαχειριστεί τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Γαλλία, όπου έχουν σημειωθεί 6.633 κρούσματα και έχουν πεθάνει 148 άνθρωποι. Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πόσο διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.Επιπλέον, η κυβερνητική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, αναστέλλεται.Η Γαλλία έχει ήδη κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σχολεία και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων, όμως ο Μακρόν επισήμανε ότι τα πρωτοφανή αυτά μέτρα εν καιρώ ειρήνης είναι αναγκαία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες και οι θάνατοι αυξάνονται. “Γνωρίζω ότι αυτό που σας ζητάω είναι χωρίς προηγούμενο, όμως οι συνθήκες το απαιτούν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο”, υπογράμμισε ο Μακρόν που αρκετές φορές στο διάγγελμά του τόνισε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο.

Ο εθνικός οργανισμός Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα 21 νέους θανάτους από τον Covid-19 με τον συνολικό απολογισμό να αυξάνεται στους 148, καταγράφοντας άνοδο περίπου 16%.

Πηγή: RT, France24, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Πηγή φωτό: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ