Κορονοϊός – Al Jazeera: Πώς η Ελλάδα κατάφερε να “ισιώσει” την επιδημική καμπύλη

Η έγκαιρη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και η υπακοή των Ελλήνων στα μέτρα ήταν αυτό που βοήθησε στο να εξομαλυνθεί η επιδυμική καμπύλη, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Al Jazeera.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι όταν ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν το μέτρο υπερβολικό. Ωστόσο παρά τις αντιδράσεις οι Έλληνες σύντομα έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και ακολούθησαν τις οδηγίες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Το αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων, 81 μέχρι την Τρίτη, σε σύγκριση με τους 17.000 στη γειτονική Ιταλία. Ακόμα και μετά τις απαραίτητες πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη. Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλότεροι από του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ.

Το Al Jazeera αναφέρεται στη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “η κρατική ευαισθησία, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα, φαίνεται να μην είναι θέματα οικονομικού μεγέθους. Τα σχολεία μας έκλεισαν προτού να έχουμε τον πρώτο νεκρό. Οι περισσότερες χώρες το έπραξαν μία ή δύο εβδομάδες αφότου είχαν θρηνήσει δεκάδες νεκρούς”.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα, αναφέρεται στην άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, του επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι η κυβέρνηση “επέδειξε μια πολύ επαγγελματική, ‘managerial’, προσέγγιση, από πολύ νωρίς” . Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι από 560 κρεβάτια ΜΕΘ, που είχε η χώρα τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή πληροφοριών: Al Jazeera

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ