Κορονοϊός: Αιματηρή εξέγερση σε φυλακή της Κολομβίας λόγω των μέτρων για τον ιό – 23 νεκροί

Εξέγερση ξέσπασε σε φυλακή στη Μπογκοτά αργά το βράδυ του Σαββάτου με αποτέλεσμα 23 κρατούμενοι να σκοτωθούν και άλλοι 83 να τραυματιστούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης την Κυριακή, καθώς έγκλειστοι διαμαρτύρονται για τις ανθυγιεινές συνθήκες εν μέσω των μέτρων αποκλεισμού για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Μαργαρίτα Καμπέγιο δήλωσε ότι 32 από τους φυλακισμένους που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται διευκρινίζοντας ότι τραυματίστηκαν επίσης επτά φύλακες, δύο από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η Καμπέγιο έκανε λόγο για απόπειρα “απόδρασης” στη φυλακή Ελ Μοδέλο και “εξεγέρσεις σε διάφορα κέντρα κράτησης” σε όλη τη χώρα, απορρίπτοντας το ότι οι ταραχές στην πρώτη φυλακή σχετίζονταν με τις συνθήκες υγιεινής. Πολλοί έγκλειστοι καταγγέλλουν πως ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι τεράστιος στις φυλακές, στις περισσότερες από τις οποίες κρατούνται πολλοί περισσότεροι από ό,τι προβλέπει η θεωρητική χωρητικότητά τους.

Στην Κολομβία των 48 εκατ. κατοίκων θα τεθεί σε ισχύ καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα της Τρίτης ως τη 12η Απριλίου για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Μέχρι χθες, οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν καταγράψει 231 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και δύο.

Η Καμπέγιο τόνισε ότι δεν απέδρασε κανένας κρατούμενος. “Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτές τις σχεδιασμένες εξεγέρσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα μόλυνσης, ούτε κανένας κρατούμενος ούτε κανένας φύλακας ή σωφρονιστικός υπάλληλος έχει κορονοϊό”, επέμεινε. Η ανεξάρτητη αρχή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Κολομβίας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές και να αφήσει ελεύθερους τους πιο ηλικιωμένους κρατούμενους και αυτούς που εκτίουν ποινές ως και οκτώ ετών. Οι 132 φυλακές της Κολομβίας έχουν ονομαστική χωρητικότητα 81.000 θέσεων, αλλά σε αυτές κρατούνται πάνω από 121.000 άνθρωποι, κατά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFPΠηγή ΦΩΤΟ: Ivan Valencia/AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ