Κοροναϊός: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα – Παγκόσμια ανησυχία – ΒΙΝΤΕΟ

Στους 17 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, ενώ αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού -ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Γουχάν- τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Κοροναϊός: Η Ρωσία ξεκίνησε να αναπτύσσει εμβόλιοΗ Ρωσία ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να αναπτύξει εμβόλιο κατά του κοροναϊού και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η χώρα να προστατευτεί από τον ιό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα.«Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα και πρόσθεσε πως «ενισχύσαμε τους ελέγχους και στα 200 και πλέον σημεία εισόδου στην χώρα».Όπως εξήγησε έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες στους γιατρούς, οδηγίες για απολυμάνσεις που αφορούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχουν ενισχυθεί όλοι οι έλεγχοι των ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν πυρετό για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στην Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».Η ίδια δήλωσε ότι «προς το παρόν προβαίνουμε σε αξιολογήσεις και θα βασιστούμε στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».Η Γιεζλόβα προσέθεσε επίσης ότι η κρατική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών Rospotrebnadzor ενίσχυσε τους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία εισόδου στην χώρα. Στα σημεία αυτά ελέγχεται εξ αποστάσεως η θερμοκρασία του σώματος όσων φθάνουν από το εξωτερικό.Κοροναϊός: Τι λέει o λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο της γρίπης που έχει γίνει στην Ελλάδα

“Δεν πρέπει να ανησυχούμε, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός”, είπε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στον κοροναϊό και τους κινδύνους που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίδρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι “δεν πρέπει να ανησυχούμε” και εκτίμησε πως “η μετάδοση του ιού είναι περιορισμένη και θα κοπεί με τα κατάλληλα μέσα”.

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σημείωσε ότι το εμβόλιο της γρίπης που έχει γίνει στην Ελλάδα προστατεύει μόνο από τη γρίπη και όχι από τον κοροναϊό.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Παίρνει προληπτικά μέτρα η Τουρκία

Η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.

Ξεχωριστό χώρο υποδοχής δημιουργούν οι Βρετανοί στο Χίθροου

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε σήμερα ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό της Κίνας.

Το Χίθρουου είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και, αν και ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ακόμη χαμηλός, τουλάχιστον 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα — σήμερα 17 πτήσεις φθάνουν στο Χίθροου από την Κίνα.

Η επιδημία ξεκίνησε από την Βουχάν της κεντρικής Κίνας εξαπλώθηκε με κρούσματα να έχουν καταγραφεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»,, ο νέος κοροναιός αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλες ηπείρους κι είναι θέμα χρόνου να κτυπήσει την… πόρτα της Ευρώπης.

Την ώρα που ο πλανήτης λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να θωρακιστεί από τον νέο ιό, o oποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να μεταλλαχθεί, οι υγειονομικές αρχές της διεθνούς κοινότητας εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην ενημέρωση από το Πεκίνο.

Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :

* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστεΜε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ