Κωνσταντινούπολη: Προθεσμία ως αύριο στους Σύρους πρόσφυγες να φύγουν από την πόλη – Ποιους αφορά

Τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα, οι οικονομικές δυσκολίες και οι πολιτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε συνδυασμό με την προθεσμία να φύγουν ως αύριο από την Κωνσταντινούπολη, όσοι Σύροι δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένοι στην πόλη, οδηγούν κάποιους από τα 3,3 εκατομμύρια Σύρους που ζουν στην Τουρκία να σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Συρία ή να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μετανάστες οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Τυπικά, μέχρι αύριο πρέπει να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη, όσοι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί σε άλλες τουρκικές επαρχίες. Αν δεν το κάνουν θα θεωρούνται παράτυποι μετανάστες και θα εκδιώκονται. Αλλά κανείς δεν θέλει να επιστρέψει πίσω στην Συρία.

Ένας 32χρονος Σύρος δήλωσε πως κάνει οικονομίες για να πληρώσει τους παράνομους διακινητές ανθρώπων και πως σχεδιάζει να πάει στο Βέλγιο. Οι δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία και η αντιμεταναστευτική ρητορική τον οδήγησαν να πάρει αυτή την απόφαση. «Μας κατηγορούν και γινόμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση της οικονομίας που επιδεινώνεται. Οι διακρίσεις αυξάνονται. Γίνεται αδύνατο να ζήσουμε εδώ», δήλωσε στο Ρόιτερς, αρνούμενος να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

Ο 32χρονος είναι ανάμεσα σε εκείνους που επηρεάζονται από την προθεσμία της Κυριακής καθώς καταγράφηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα, η οποία όμως επλήγη από τους σεισμούς. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρατσιστική βία εναντίον Σύρων αυξάνεται και οι αρχές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή πολιτική για τους μετανάστες που δεν έχουν καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας τους φόβους των μεταναστών.

Σύμφωνα με το Reuters δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ο αριθμός των Σύρων που σχεδιάζουν να φύγουν για την Ευρώπη ή να επιστρέψουν στη Συρία.
Η Τουρκία φιλοξενεί 3,3 εκατομμύρια Σύρους με άδειες προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. Η Κωνσταντινούπολη έχει τον μεγαλύτερο συριακό πληθυσμό με περισσότερους από 532.000 Σύρους.

Ενώ οι Σύροι κατανέμονται σε επαρχίες σε όλη την Τουρκία, πολλοί πήγαν στην Κωνσταντινούπολη λόγω περισσότερων ευκαιριών για εργασία. Οι αρχές λένε πως δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σαν αυτούς βρίσκονταν στην πόλη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ