Κομισιόν-Κριτική και γκρίνια για τους νέους Επιτρόπους

Κομισιόν-Κριτική και γκρίνια για τους νέους Επιτρόπους

Η γκρίνια και η κριτική για το ποιος κατέλαβε ποιο πόστο στην Κομισιόν δεν είναι μια καινούργια κατάσταση. Συνέβαινε πάντα και το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η κριτική ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε τη σύνθεση της νέας Επιτροπής. Κυρίως ήταν οι Γερμανοί αυτοί που διερωτώνταν πως ήταν δυνατόν ο Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί να επιλεγεί για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, την ώρα που ως υπουργός Οικονομικών στη χώρα του δεν κατάφερε και πολλά πράγματα και η Γαλλία παρουσίαζε ρεκόρ δημόσιου χρέους.

Επιπλέον α��κετοί αναρωτήθηκαν γιατί ο Βρετανός συντηρητικός Τζόναθαν Χιλ είναι αυτός ο οποίος θα αναλάβει τη ρύθμιση των τραπεζών κι ενώ ο ίδιος φάνηκε να τηρεί διαφορετική στάση έναντι του ζητήματος, σύμφωνα με τη DW. Κριτική ασκήθηκε και στην 41χρονη Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα είναι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Της επιρρίπτουν ότι δεν διαθέτει αρκετή εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Σκεπτικισμός αλλά…

Στο Ευρωκοινοβούλιο πάντως είχαν αρκετό χρόνο εν τω μεταξύ ώστε να μελετήσουν τα βιογραφικά των Επιτρόπων και να διαπιστώσουν διάφορα «περίεργα». Για παράδειγμα, ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για τις υποθέσεις Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος, κατηγορείται από το Γερμανικό Ίδρυμα για το Περιβάλλον ότι «είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή» διότι θεωρείται άνθρωπος των εταιρειών πετρελαίου και πρόκειται να τορπιλίσει μια ευρωπαϊκή πολιτική πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ο Μιγκέλ Αρίας Κανέτε είναι πράγματι μέλος του διοικητικού συμβουλίου δύο πετρελαϊκών εταιρειών. Σκοπεύει πάντως να αποχωρήσει μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Σκεπτικισμός υπάρχει ακόμα, σύμφωνα με τη DW, απέναντι στον Ούγγρο Τίμπορ Ναβράσιτς, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας και του Πολιτισμού. Όταν διετέλεσε στην πατρίδα του υπουργός Δικαιοσύνης, επέβαλε μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιόριζαν σημαντικά τις αρμοδιότητες και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Παρόλο όμως τον σκεπτικισμό και τις επικρίσεις που υπάρχουν, είναι πολύ αμφίβολο το Ευρωκοινοβούλιο να αρνηθεί να εγκρίνει τη νέα Κομισιόν. Εκτός αυτού στο Ευρωκοινοβούλιο σημαντικό ρόλο παίζει η πολιτική των κομμάτων. Εάν δηλαδή ένας Επίτροπος προέρχεται από ένα συγκεκριμένο κόμμα, τότε αυτό θα τον στηρίξει όσες αμφιβολίες κι εάν διατυπώνονται για το πρόσωπό του.

Οι ακροάσεις των Επιτρόπων ξεκινούν στις 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν εβδομάδες. Η ψηφοφορία για την έγκριση της Επιτροπής συνολικά θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ