Κομισιόν: Απειλεί να «κόψει» τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας αν δεν εκσυγχρονίσει το κράτος Δικαίου

Ανεπαρκείς κρίνει η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, στην Ουγγαρία, όσον αφορά το κράτος Δικαίου στη χώρα και ετοιμάζεται να της παγώσει κονδύλια ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οπτική ψευδαίσθηση βγαλμένη από τα…«Minions»: Βρείτε τις 3 κρυμμένες μπανάνες

Η βασική ανησυχία της Κομισιόν είναι ότι δεν είναι επαρκείς οι αλλαγές στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην εδραίωση της δημοκρατίας. Την πρόταση της Κομισιόν να παγώσουν 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην χρηματοδότηση της Ουγγαρίας πρέπει να εγκριθεί και από τα άλλα κράτη μέλη, ωστόσο σηματοδοτεί μια αποφασιστική στιγμή στη μάχη που δίνει η Επιτροπή με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, για τον εκδημοκρατισμό της νομοθεσίας της Ουγγαρίας.

Η Κομισιόν πρότεινε τον Σεπτέμβριο την αναστολή των κονδυλίων οικονομικής ανάπτυξης ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία, καθώς φοβόταν ότι η κυβέρνηση του Όρμπαν δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη σωστή χρήση και επίβλεψη της δαπάνης των χρημάτων. Η Βουδαπέστη είχε προθεσμία έως τις 19 Νοεμβρίου για να εφαρμόσει 17 διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικής ομάδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ενίσχυσης των κανόνων κατά της σύγκρουσης συμφερόντων κατά την απονομή δημόσιων πόρων.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι η Βουδαπέστη «δυστυχώς δεν είχε εφαρμόσει τα διορθωτικά μέτρα, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι οι κίνδυνοι έχουν εξαφανιστεί». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία «προχωρά την σωστή κατεύθυνση”.

Κακοκαιρία «Άριελ»: Προβλήματα στην Εύβοια – Ποτάμια οι δρόμοι – ΒΙΝΤΕΟ

Μολονότι η επιτροπή ενέκρινε το καθυστερημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας από την covid, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα πρέπει να αποδεσμευτούν χρήματα έως ότου η Βουδαπέστη υιοθετήσει 27 μέτρα που θεωρούνται «σούπερ ορόσημα» και περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ανώτατου δικαστηρίου (Kúria) και την αύξηση των εξουσιών του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου, ενός αυτοδιοικητικού οργάνου του οποίου τα μέλη δέχθηκαν πρόσφατα επίθεση από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Τα 27 «σούπερ ορόσημα» περιλαμβάνουν και τα 17 διορθωτικά μέτρα κατά της διαφθοράς.

Εκτός από τα συγκεκριμένα 17 διορθωτικά μέτρα, υπάρχουν και άλλοι δέκα βασικοί στόχοι, συνολικά δηλαδή 27 στόχοι – σημεία αναφοράς, στους οποίους η Βουδαπέστη θα πρέπει να έχει ανταποκριθεί προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν η Βουδαπέστη κινδυνεύει να χασει τα χρήματα αυτά, αν ως το τέλος της χρονιάς, δεν συμμορφωθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ