Κολωνία: Αντιδρούν οι γυναίκες στην απόφαση της δημάρχου σε δημόσιο κάλεσμα για προσευχή στα τζαμιά

Υπάρχουν 35 τζαμιά στην Κολωνία, την πόλη που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της δημάρχου, Χενριέτε Ρέκερ, όλα θα επιτρέπεται μελλοντικά να καλούν για πέντε λεπτά τους πιστούς μουσουλμάνους μέσω του μουεζίνη για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Επιμέλεια: Βίκυ Καλοφωτιά

Κολωνία: Η διετής πιλοτική απόφαση έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη -διετούς διάρκειας πιλοτική απόφαση με άμεση ισχύ- έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κάνοντας μάλιστα τους επικριτές να μιλούν για «λάθος πολιτική συμβόλων». Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η τουρκικής καταγωγής πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Κολωνίας, Λάλε Ακγκιούν.

γερμανία spd

Για του λόγου το αληθές, έγραψε στη σχετική ανάρτησή της στο Facebook:

«Αυτή η συμβολική πολιτική εξυπηρετεί τους λάθος ανθρώπους. Από ποια τζαμιά ακριβώς στην Κολωνία θα ακούγεται ο μουεζίνης; Η απόφαση αφορά κυρίως το “μεγάλο τζαμί” DITIB στο Έρενφελντ (σ.σ. το οποίο θεωρείται από ορισμένους το μακρύ χέρι του Ερντογάν). Πρόκειται για πολιτικό ναρκοπέδιο. Η άδεια είναι ένα βήμα πριν από την προώθηση της πολιτικής του Ερντογάν. Το κάλεσμα του μουεζίνη στην Κολωνία θα γίνει έτσι πρόσκληση στο πολιτικό Ισλάμ. Το έχουν αντιληφθεί αυτό οι αρμόδιοι;».

γυναίκα μαντίλα

Ιδίως απο μια γυναίκα δεν περίμενα να επιβεβαιώνει στους άνδρες ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι

Στο “BILD LIVE”, η κοινωνιολόγος και ειδικός στο Ισλάμ, Necla Kelek, ξεκαθάρισε τι κρύβεται πίσω από τις βαρύγδουπες φράσεις της Ρέκερ: «Οι εικόνες δείχνουν τα πάντα: όταν καλείται ο Αλλάχα Άκμπαρ, αυτοί που συγκεντρώνονται στο τζαμί, είναι οι άνδρες. Οι άνδρες που κρατούν τις γυναίκες τους καταπιεσμένες στο σπίτι και δεν τις αφήνουν να βγουν έξω.

Necla Kelek

»Σύμφωνα με αυτούς τους άνδρες, οι σύζυγοί τους δεν επιτρέπεται να έχουν καμία θέση έξω στην κοινωνία, εξ ου και η μαντίλα, αν πρέπει να κυκλοφορούν δημόσια», τόνισε η N. Kelek. Ολοκλήρωσε, δε την άποψή της, εκφράζοντας την απογοήτευσή της, η οποία είναι ακόμη πιο έντονη, επειδή «ιδίως από μια γυναίκα δεν περίμενα ποτέ να επιβεβαιώνει στους άνδρες ότι η θέση της γυναίκας είναι μακριά από το δημόσιο βίο, κλεισμένη στο σπίτι».

Χενριέτε Ρέκερ: Το να επιτραπεί στον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς είναι ένδειξη σεβασμού προς αυτούς

Η ίδια πάντως η Γερμανίδα ανεξάρτητη δήμαρχος της πόλης υπεραμύνθηκε της απόφασής της, επαινώντας το σχέδιο και δηλώνοντας στο Twitter πως: «Η Κολωνία είναι η πόλη της (θρησκευτικής) ελευθερίας και της διαφορετικότητας. Όποιος φτάνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό βλέπει τον καθεδρικό ναό να το υποδέχεται και ακούει τις καμπάνες των εκκλησιών. Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας είναι μουσουλμάνοι. Το να επιτραπεί στον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς είναι για μένα μια ένδειξη σεβασμού προς αυτούς».

Επιπρόσθετα, αντέτεινε στους επικριτές: «Όποιος αμφιβάλλει για αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα της Κολωνίας και την ειρηνική συνύπαρξή μας».

 

Κολωνία: Οι προϋποθέσεις για να τεθεί σε εφαρμογή το κάλεσμα για προσευχή

Οι κοινότητες των τζαμιών μπορούν κατόπιν αιτήματος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καλέσουν τους πιστούς τους στην προσευχή της Παρασκευής. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται ο περιορισμός της πρόσκλησης του μουεζίνη στα πέντε λεπτά και η ρύθμιση της έντασης των μεγαφώνων, η οποία θα καθορίζεται ανάλογα με τη θέση του τζαμιού. Κάθε δήμος πρέπει επίσης να κατονομάσει ένα άτομο επικοινωνίας που θα απαντά στις ερωτήσεις της γειτονιάς και θα λαμβάνει πιθανές διαμαρτυρίες. Στο τέλος της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, θα γίνει αξιολόγηση προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον του κανονισμού σε αυτή τη βάση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ