Κόλαση στην αγορά ενέργειας: Μείωσε την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ—Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Αύξηση μεγαλύτερη από 3% σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμαχικών τους χωρών να μειώσουν την παραγωγή τους, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Την ώρα που η Ευρώπη στενάζει υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, λόγω της απόφασης της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο, το Μπρεντ αυξήθηκε κατά 3,43 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στα 96,45 δολάρια. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 2,94 δολάρια.

Η απόφαση του OPEC+ είναι να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η μείωση που αποφασίστηκε αφορά το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Η απόφαση αφορά την παραγωγή πετρελαίου τον μήνα Οκτώβριο, ενώ νέα απόφαση θα ληφθεί μετά την επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού, στις 5 Οκτωβρίου. Η απόφαση θα αφορά την παραγωγή του επόμενο μήνα, του Νοεμβρίου.

Ο αναλυτής Κρεγκ Έρλαμ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η απόφασh είναι ένα συμβολικό μήνυμα, στο μέτρο που η αύξηση κατά 100.000 βαρέλια η οποία αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα δεν θεωρήθηκε σπουδαίο γεγονός. Με τη μείωση των 100.000 βαρελιών ουσιαστικά μηδενίζεται η αύξηση που είχε αποφασιστεί τον Αύγουστο προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι τιμές.
Με την απόφαση αυτή οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκειά τους με τις τιμές του αργού, που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση. Η Σαουδική Αραβία, η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, τον περασμένο μήνα είχε αναφερθεί στην πιθανότητα μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου, για να αντιμετωπιστεί αυτό που θεωρούσε ως υπερβολική μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Κατά το πρακτορείο Ρόιτερς πάντως η Ρωσία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του ΟΠΕΚ δεν υποστηρίζει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με όσα έγραψε χθες η εφημερίδα Wall Street Journal, οπότε σήμερα οι αναλυτές πίστευαν ότι η τιμή θα έμενε σταθερή.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν μία σταθερή πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά από μία αλματώδη αύξηση που σημείωσαν τον Μάρτιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ