Κιρ Στάρμερ: Δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν θα παρασυρθούμε – Ίσως να διαρκέσει η κρίση

Κιρ Στάρμερ

Με επίκεντρο τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν συνεδριάζει τη Δευτέρα (23/03) η επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων κρίσεων COBRA στο Λονδίνο. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, απαντώντας στην Επιτροπή Συνδέσμου της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι δικός μας πόλεμος και δεν θα παρασυρθούμε», τονίζοντας ότι κάθε βρετανική ενέργεια πρέπει να έχει «νομική βάση και ένα βιώσιμο, καλά επεξεργασμένο σχέδιο».

Εξήγησε ότι η Βρετανία δεν συμμετείχε στα αρχικά επιθετικά πλήγματα, αλλά προχώρησε μόνο σε «αμυντική δράση» στο πλαίσιο συλλογικής αυτοάμυνας, αναχαιτίζοντας πυραύλους που προέρχονταν από το Ιράν.

Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι «κατανοεί» πως οι δηλώσεις του γίνονται για να του ασκηθεί πίεση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα επηρεαστεί και θα παραμείνει προσηλωμένος στο βρετανικό εθνικό συμφέρον.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι οι άδειες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση βρετανικών βάσεων αφορούν «αμυντικές» επιχειρήσεις και δεν περιλαμβάνουν πλήγματα σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές.

«Ο πόλεμος στο Ιράν ίσως να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα»

Όταν ρωτήθηκε πόσο καιρό πιστεύει ότι θα διαρκέσει η κρίση, ο Πρωθυπουργός δήλωσε νευρικά στην Επιτροπή Συνδέσμου: «Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, για να είμαι ειλικρινής.

Νομίζω ότι όλη μας η εστίαση και η ενέργειά μας πρέπει να είναι στην ταχεία αποκλιμάκωση, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε με βάση το ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα σχεδιάσουμε σήμερα το απόγευμα.