Κερδισμένος ο Μακρόν στο εκρηκτικό ντιμπέιτ με τη Λεπέν

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ήταν ο μεγάλος νικητής της χθεσινής κρίσιμης τηλεμαχίας ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Εlable», για τον τηλεοπτικό σταθμό BFM, το 63% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους έπεισε περισσότερο ο κεντρώος υποψήφιος, έναντι 34% για την ακροδεξιά πολιτικό.

Το χθεσινό ντιμπέιτ ήταν ένα από τα πιο απογοητευτικά της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας.

Η αντιπαράθεση ήταν σφοδρή μεταξύ των δυο υποψηφίων, όπου κυριάρχησαν οι προσβλητικές επιθέσεις της Μαρίν Λεπέν προς τον κεντρώο υποψήφιο.

Η Λεπέν συστηματικά αναφερόταν λιγότερο στο πρόγραμμά της και αναλωνόταν στο να κατηγορεί τον Μακρόν ότι είναι άνθρωπος των τραπεζών, των ολιγαρχών και των χρηματαγορών. Μάλιστα, τον αποκάλεσε ειρωνικά «Ολαντ τζούνιορ».

Ανταποδίδοντας τα πυρά, ο Μακρόν δήλωσε ότι η στρατηγική της Λεπέν είναι ψέμα. Μια κατηγορία που επανέλαβε καθ’ όλη την διάρκεια του ντιμπέιτ.

«Μην λες ψέματα στους Γάλλους. Λες ψέματα. Παραπονιέσαι για όλα όσα πάνε στραβά, αλλά δεν προτείνεις τίποτα ως λύση» είπε ο κεντρώος υποψήφιος, απευθυνόμενος στην Λεπέν.

Θίγοντας ένα από τα αγαπημένα της θέματα, αυτό της ασφάλειας, η ακροδεξιά πολιτικός κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είναι εφησυχασμένος για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, για να πάρει την απάντηση από τον αντίπαλό της ότι η προσέγγιση της είναι απλοϊκή.

«Δεν έχετε κανένα σχέδιο (για την ασφάλεια), αλλά είστε επιεικής με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό», είπε η Λεπέν και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δεν είναι αποφασιστικός στο θέμα της ασφάλειας.

Ο Μακρόν αντέδρασε λέγοντας ότι η τρομοκρατία θα είναι προτεραιότητά του εάν εκλεγεί την Κυριακή και κατηγόρησε τη Λεπέν ότι δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις.

«Αυτό που προτείνετε είναι γιατροσόφι» δήλωσε, αναφερόμενος στις προτάσεις της για κλείσιμο των συνόρων.

«Λέτε ψέματα», είπε ο Μακρόν όταν η Λεπέν ισχυρίστηκε ότι είχε δεσμούς με αμφιλεγόμενους μουσουλμάνους ριζοσπάστες.  Την κατηγόρησε, επίσης, ότι σπείρει «εμφύλιο πόλεμο». Στην ενότητα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του αντιπάλου της.

Η Λεπέν έσπευσε να «θυμίσει» στον Μακρόν και τους τηλεθεατές, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών πουλήθηκαν μεγάλες γαλλικές εταιρίες.

«Κάτι που δεν ήταν προς όφελος της Γαλλίας» ανέφερε η Λεπέν.

«Δεν έχεις οικονομικό πατριωτισμό» είπε η ακροδεξιά υποψήφια στον πρώην υπουργό Οικονομικών, επιχειρώντας να τον συνδέσει για ακόμη μια φορά με τον Φρανσουά Ολάντ.

Η Λεπέν έχει πολλάκις δηλώσει ότι σκοπεύει να υιοθετήσει έναν «έξυπνο προστατευτισμό» επιχειρήσεων και να προτιμά γαλλικές εταιρίες για συμβόλαια δημοσίων έργων.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η Λεπέν επανέλαβε την πάγια θέση της για το ευρώ, ισχυριζόμενη ότι είναι «νεκρό» και πως σκοπεύει να το εγκαταλείψει και να επιστρέψει στο γαλλικό φράγκο.

Κλείνοντας το «μάτι» σε όσους πλησιάζουν τη σύνταξη, η Λεπέν δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει στα 60 την ηλικία συνταξιοδότησης.

Με τη σειρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει στα 62 το ηλικιακό όριο, αλλά θα επιτρέψει στις εταιρίες «ευελιξία» στο ωράριο των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.