Κάτω από τη μύτη των Αμερικανών ζούσε ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Ταλιμπάν ,δύο φωτογραφίες από το κρησφύγετο του ανώτατου ηγέτη και ιδρυτή της οργάνωσης, του Μουλά Ομάρ, στο Αφγανιστάν.

Εκεί φέρεται να πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, έζησε για χρόνια και μέχρι τον θάνατό του το 2013 σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από μία αμερικανική βάση στην επαρχία Ζάμπουλ του Αφγανιστάν διευθύνοντας από εκεί τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Το think tank Zomia Centre με έδρα τις ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της Ολλανδής δημοσιογράφου Μπέτε Νταμ, η οποία έπειτα από πέντε χρόνια ερευνών έγραψε τη βιογραφία του μουλά Ομάρ με τίτλο «Αναζητώντας τον εχθρό». Το συμπέρασμα της Νταμ έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση της Ουάσινγκτον –η οποία είχε επικηρύξει τον Ομάρ για 10 εκατομμύρια δολάρια– ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν έφυγε από το Αφγανιστάν μετά τη πτώση του καθεστώτος τους και την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2001 και πέθανε στο Πακιστάν.

Το γεγονός ότι ο μουλάς Ομάρ φέρεται να ζούσε τόσο κοντά σε μια αμερικανική βάση, κάτι το οποίο «επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ», τονίζει η Νταμ. Όπως ανέφερε μάλιστα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, στο Twitter ο μουλάς Ομάρ «πέθανε από μια ασθένεια που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», αν δεν είχε παραμείνει στη Ζάμπουλ. Σύμφωνα με το βιβλίο της Νταμ, ο μουλάς Ομάρ είχε παραδώσει την εξουσία σε ένα άλλο στέλεχος της οργάνωσης και έγινε ένα είδος πνευματικού ηγέτη.

Όταν το 2004 άρχισε να κατασκευάζεται η βάση Λάγκμαν λίγα μέτρα από το σημείο όπου έμενε, ο μουλάς Όμαρ αποφάσισε να αλλάξει κρησφύγετο, όμως παρέμεινε στην επαρχία Ζάμπουλ. Λίγο αργότερα κατασκευάστηκε μια δεύτερη βάση, η Γουλφερίν, πέντε χιλιόμετρα από το σημείο όπου έμενε. Εκεί είχαν τη βάση τους περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και ειδικές δυνάμεις των Βρετανών.

Παρά την αγωνία του να μην συλληφθεί ο μουλάς Όμαρ δεν μετακινήθηκε, αν και απέφευγε να βγαίνει έξω από το κρησφύγετο του και συχνά κρυβόταν σε σήραγγες, όταν τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν την περιοχή, σύμφωνα με τη βιογραφία. Ο ιδρυτής των Ταλιμπάν πέρασε χρόνια κρυμμένος, ακούγοντας τις ειδήσεις από το δελτίο του BBC . Αν και πέθανε το 2013 οι Ταλιμπάν κράτησαν κρυφό τον θάνατό του επί δύο χρόνια.

Από την πλευρά της η Αφγανική προεδρία μέσω του εκπροσώπου της Χαρούν Σαχανσούρι «απέρριψε κατηγορηματικά» «τους παραληρηματικούς ισχυρισμούς», που έχουν στόχο «να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν μια ταυτότητα για τους Ταλιμπάν και τους ξένους υποστηρικτές τους».

«Έχουμε επαρκείς αποδείξεις που δείχνουν ότι ζούσε και πέθανε στο Πακιστάν. Τελεία», έγραψε στο Twitter. Και ο πρώην διευθυντής της CIA και επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Είχαμε πρόσβαση σε όλο το Αφγανιστάν και θα εκπλησσόμουν πολύ αν ο μουλάς Ομάρ είχε αναλάβει αυτό το ρίσκο», σχολίασε στη Wall Street Journal.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας από το 2004 ως το 2020, επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις ότι ο μουλάς Ομάρ πέρασε στο Πακιστάν όπου και πέθανε.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ