Καταδικάστηκαν ακροδεξιοί στη Νότιο Αφρική

Καταδικάστηκαν ακροδεξιοί στη Νότιο Αφρική

Η δικαιοσύνη της Νότιας Αφρικής καταδίκασε σήμερα σε ποινή κάθειρξης 35 ετών τα 5 ηγετικά στελέχη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης λευκών, που κατηγορούνταν για συνωμοσία με στόχο την δολοφονία του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα το 2002, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν αρκετοί.

“Οι καταδίκες κυμαίνονται από τα 10 ως τα 35 χρόνια κάθειρξης και αυτοί που καταδικάστηκαν σε 35ετή κάθειρξη είναι συνολικά πέντε, μεταξύ των οποίων ο Μάικ ντι Τόιτ”, ο εγκέφαλος της οργάνωσης αυτής, η οποία αυτοαποκαλείτο “Μπόερμαγκ” (Δύναμη των Μπόερς), διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σιντούπε Σιμάσικου.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή ήταν συνολικά 20 και μεταξύ αυτών βρίσκονταν πανεπιστημιακοί, ένας γιατρός, γαιοκτήμονες και στρατιωτικοί εν αποστρατεία. Και οι 20 είχαν καταδικαστεί πέρυσι για εσχάτη προδοσία, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν κριθεί ένοχοι και για άλλα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων η ανθρωποκτονία.

“Είχαν ως στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση με μη συνταγματικά μέσα μεταξύ των οποίων η βία”, σημείωσε ο δικαστής Έμπεν Γιόρντααν προτού εκδώσει την ετυμηγορία του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ