Καλλιτέχνης έφαγε τον “Κωμικό”: Άδοξο τέλος για την πιο ακριβή μπανάνα στον κόσμο -ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκαρισμένοι απέμειναν οι παρευρισκόμενοι στη διεθνή γκαλερί Perrotin στο Art Basel του Μαϊάμι, όπου εκτίθεται το διάσημο έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, “Κωμικός” το οποίο αναπαρίσταται από μία μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μια μονωτική ταινία, όταν ένας άλλος καλλιτέχνης πλησίασε, ξεκόλλησε την ταινία και έφαγε το… έργο Τέχνης.

Ο “Κωμικός” είχε πουληθεί σε Γάλλο συλλέκτη αντί του ποσού των 108.000 ευρώ και σίγουρα είναι ένα τεράστιο ποσό για μία μπανάνα. Ο Ντέιβιντ Ντατούνα, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν γεννημένο στη Γεωργία Αμερικανό καλλιτέχνη που ζει στη Νέα Υόρκη, ανέβασε βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram όπου απεικονίζεται ο ίδιος να πλησιάζει την κολλημένη μπανάνα στον τοίχο, να της ξεκολλάει την κολλητική ταινία και να την τρώει.

“Περφόρμανς τέχνης…πεινασμένος καλλιτέχνης”, ακούγεται να λέει καθώς ξεκολλάει το φρούτο, το ξεφλουδίζει και το δαγκώνει. “Ευχαριστώ, πολύ καλό”.

Κάποιοι παριστάμενοι γελάνε, ενώ ένας σαστισμένος υπάλληλος της γκαλερί τον οδηγεί σε έναν διπλανό χώρο. “Δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι η ιδέα”, δήλωσε στη Miami Herald ο Λισιέν Τεράς, ο διευθυντής της Galerie Perrotin.

Όπως προέκυψε, η αξία του έργου βρίσκεται στο πιστοποιητικό γνησιότητας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η μπανάνα είναι αναμενόμενο να αντικατασταθεί. Πράγματι, μια άλλη μπανάνα κολλήθηκε στον τοίχο περίπου 15 λεπτά αφού ο Ντατούνα έφαγε την αρχική.

“Αυτή η ενέργεια προκάλεσε πολλή ένταση και τράβηξε την προσοχή στον χώρο (που οδηγήθηκε ο Ντατούνα), αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε θέαμα”, είπε ο Τεράς προσθέτοντας ωστόσο ότι “η αντίδραση ήταν υπέροχη. Έκανε πολλούς ανθρώπους να χαμογελάσουν”.

Ο Κατελάν είναι περισσότερο γνωστός για ένα άλλο έργο του: μια τουαλέτα 18 καρατίων, πλήρως λειτουργική με τίτλο “Αμερική”, την οποία είχε κάποτε προσφέρει ως δανεική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η χρυσή τουαλέτα, η αξία της οποίας τοποθετείται στα πέντε με έξι εκατομμύρια δολάρια, ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο όταν εκλάπη από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, όπου εξετίθετο.

Δείτε το βίντεο

Ένα άλλο έργο του, το “Εκείνος”, που εμφανίζει ένα γονατιστό Χίτλερ, είχε πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ