Κάλεσμα του Ντόναλντ Τουσκ στους συμπατριώτες του για ψήφο υπέρ της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους συμπατριώτες του Πολωνούς να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές για την αντιπολίτευση, ώστε να μην εγκαταλείψουν το μέλλον τους στα χέρια των υπερσυντηρητικών που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία.

«Δεν έχετε άλλη λύση…Δεν μπορείτε να αφήσετε την τύχη των παιδιών σας και των εγγονιών σας στα χέρια τους. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν θα σας το συγχωρήσουν ποτέ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας της πολωνικής φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στην Βαρσοβία αναφερόμενος στο κυβερνών Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2016 και στον αρχηγό του, τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, τον οποίο χαρακτήρισε «αγιατολάχ».

Ο Ντόναλντ Τουσκ απευθύνθηκε σε 20.000 περίπου διαδηλωτές (45.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, 7.000, σύμφωνα με την αστυνομία) που συγκεντρώθηκαν έπειτα από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού, συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν πολλά κόμματα τις αντιπολίτευσης που κινούνται γύρω από την κεντρώα Πλατφόρμα των Πολιτών.

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Πολωνία, γιατί το αποτέλεσμά τους είναι πιθανόν να επηρεάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Η σημερινή μάχη, με αμφίρροπο αποτέλεσμα, φέρνει αντιμέτωπο το PiS με τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό, ενώ το νέο κόμμα της αριστεράς, το Wiosna (Ανοιξη), έρχεται στην τρίτη θέση , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το διακύβευμα είναι η εξέλιξη της χώρας αυτής των 38 εκατομμυρίων κατοίκων, περισσότεροι από το 90% των οποίων τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εικόνα του PiS πλήττεται το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της συνάφειάς του με την καθολική εκκλησία, από τις συνέπειες της προβολής ντοκιμαντέρ που εκθέτει την κάλυψη από ιερείς των περιπτώσεων παιδοφιλίας στους κόλπους της εκκλησίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ