James Van Der Beek: Ο ηθοποιός από το Dawson’s Creek αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο ηθοποιός James Van Der Beek αποκάλυψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την διάγνωση του με καρκίνο.

Στην ανάρτηση του στο Instagram ο 47χρονος ηθοποιός δεν αποκάλυψε τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει αλλά αργότερα δήλωσε στο περιοδικό People ότι έχει καρκίνο του παχέoς εντέρου.

«’Είναι καρκίνος…’ Κάθε χρόνο, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν αυτή τη διάγνωση. Και είμαι ένας από αυτούς. Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο για το πώς να ανακοινώνεις αυτά τα πράγματα, αλλά είχα προγραμματίσει να μιλήσω γι’ αυτό εκτενώς στο περιοδικό People κάποια στιγμή σύντομα… για να ευαισθητοποιήσω και να πω την ιστορία μου με τους δικούς μου όρους», ανέφερε ο ηθοποιός.

Και συνέχισε: «Αλλά αυτό το σχέδιο έπρεπε να αλλάξει νωρίς σήμερα το πρωί, όταν πληροφορήθηκα ότι μια φυλλάδα θα έβγαζε την είδηση. Το αντιμετωπίζω ιδιωτικά μέχρι τώρα, λαμβάνοντας θεραπεία και επιλέγοντας τη συνολική μου υγεία με την μεγαλύτερη προσοχή».

«Είμαι σε καλή κατάσταση και αισθάνομαι δυνατός. Ήταν μια εκκίνηση και θα σας πω περισσότερα όταν θα είμαι έτοιμος. Ζητώ συγγνώμη από όλους τους ανθρώπους στη ζωή μου που είχα προγραμματίσει να τους το πω ο ίδιος. Τίποτα σχετικά με αυτή τη διαδικασία δεν συνέβη με το χρονοδιάγραμμα που προτιμούσα», πρόσθεσε ο James Van Der Beek.

«Όμως, συνεχίζουμε με αυτό, λαμβάνοντας κάθε έκπληξη ως πινακίδα, που μας σπρώχνει προς ένα μεγαλύτερο πεπρωμένο από αυτό που θα είχαμε ανακαλύψει χωρίς θεϊκή παρέμβαση. Να ξέρετε ότι η οικογένειά μου και εγώ εκτιμούμε βαθύτατα όλη την αγάπη και την υποστήριξη. Θα έρθουν περισσότερα», κατέληξε ο ηθοποιός.

Δείτε την ανάρτηση του ηθοποιού

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος παχέος εντέρου βρίσκεται στα τρία συχνότερα νεοπλάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Science Hub, δεδομένα Οκτωβρίου 2023) μαζί με τον καρκίνο του μαστού (πρώτος σε συχνότητα) και τον καρκίνο του προστάτη (τρίτος σε συχνότητα).

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι θανατηφόρος;

Οι τέσσερις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (19,5% όλων των θανάτων από καρκίνο), που ακολουθείται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12,3%), τον καρκίνο του μαστού (7,5%) και τον καρκίνο του παγκρέατος (7,4%).

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Εμφανίζεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, με μεγαλύτερη επίπτωση στους άντρες. Παρουσιάζεται, κυρίως, μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σπανίως και σε μικρότερη ηλικία, με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, σύμφωνα με τα European cancer mortality predictions (2024).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου; Και επομένως ποια είναι η πρωτογενής πρόληψη;

Υπάρχουν μη τροποποιήσιμοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Knowledge for Policy (της ΕΕ).

Στους μη τροποποιήσιμους ανήκουν η μεγαλύτερη ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το ιατρικό ιστορικό (όπως ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ύπαρξη αδενωματωδών πολυπόδων, ατομικό ιστορικό χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου), όπως και το μεγαλύτερο ύψος ενήλικα.

Στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου ανήκουν η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, όπως και η παχυσαρκία με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ποιος είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος (δευτερογενής πρόληψη) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου. Τη διενέργεια, δηλαδή, ελάχιστα επεμβατικών ή μη επεμβατικών εξετάσεων για τον εντοπισμό μίας αλλοίωσης σε προκαρκινικό στάδιο (πολύποδας) ή ενός καρκίνου σε αρχόμενο ή πιο προχωρημένο στάδιο, και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, οπότε και η πρόγνωση του ασθενούς είναι καλύτερη και οι πιθανότητες ίασης ιδιαίτερα αυξημένες.

Οι πιο πρόσφατες συστάσεις της European Commission Initiative on Colorectal Cancer αναφέρουν ότι σε ασυμπτωματικούς ενήλικες 50-69 ετών με μέτριο κίνδυνο καρκίνο παχέος εντέρου συνιστάται προσυμπτωματικός έλεγχος με οργανωμένο πληθυσμιακά πρόγραμμα. Ειδικότερα, εξέταση επιλογής θεωρείται η ανοσοϊστοχημική (self-test, Faecal Immunochemical Testing -FIT), η οποία, ανάλογα με το αποτέλεσμα, χρήζει να ακολουθηθεί με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση). Το FIT είναι ένα τεστ που αναζητά μικροσκοπικά ίχνη αίματος στα κόπρανα (δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό). Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να προκληθεί από μία σειρά ιατρικών παθήσεων, αλλά μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το self-test (σε ειδική συσκευασία) μπορεί να διεξαχθεί στο σπίτι, με συλλογή δείγματος, ανάλυση του δείγματος αφού τοποθετηθεί στο ειδικό σημείο του self-test και διαθεσιμότητα των αποτελεσμάτων σε λίγα λεπτά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ