Ιταλία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός, Τσιρίακο Ντε Μίτα

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τσιρίακο Ντε Μίτα, σε ηλικία 94 ετών. 

Ο Ντε Μίτα διετέλεσε πρωθυπουργός και γραμματέας του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, στα χρόνια του 1980. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1963 και παρέμεινε μέλος της βουλής της Ρώμης επί 30 συνεχή χρόνια.

Ο νυν πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, στην πολιτική του δράση επηρεάσθηκε από τη γραμμή και την πολιτική δράση του Ντε Μίτα.

Κυβερνητικός σύμμαχος, αλλά και πολιτικός αντίπαλός του, ήταν ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπετίνο Κράξι, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας από το 1983 μέχρι το 1987.

Ο Τσιρίακο Ντε Μίτα συνεργάσθηκε -σε ένα βαθμό- και με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως στην περίπτωση της επιλογής και εκλογής του Φραντσέσκο Κοσίγκα στην προεδρία της Δημοκρατίας το 1985. Για τον λόγο αυτό, θεωρήθηκε o τελευταίος κληρονόμος του Άλντο Μόρο, ο οποίος είχε προσπαθήσει να πετύχει, μαζί με τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, τον «Ιστορικό συμβιβασμό».

«Όταν πεθάνω, θέλω να γράψετε μόνον ότι ήμουν ένας χριστιανοδημοκράτης», είχε πει πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός και εκφραστής του προοδευτικού κεντρώου χώρου της Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.