Ιταλία: Πέθανε η Μπάρμπαρα Μπαλτζεράνι, μέλος των «Ερυθρών Ταξιαρχιών»

Πέθανε σήμερα στη Ρώμη, σε ηλικία 75 ετών, η Μπάρμπαρα Μπαλτζεράνι, η οποία είχε καταδικαστεί από την ιταλική δικαιοσύνη ως «δυναμικό» στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ερυθρές Ταξιαρχίες».

Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από σοβαρή ασθένεια.

Έχοντας μπει στο ακραίο περιθώριο της αριστερής τρομοκρατίας σε ηλικία είκοσι έξι ετών,  συμμετείχε στην απαγωγή του Aldo Moro, καταλαμβάνοντας την επιχειρησιακή βάση στη via Gradoli μαζί με τον τότε συνεργάτη της, Mario Moretti. Η «Red Pimpernel» των Ερυθρών Ταξιαρχιών, Barbara Balzerani συνελήφθη το 1985, τέσσερα χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης της διάσπασης της οργάνωσης, επικεφαλής της παράταξης των «Ερυθρών Ταξιαρχιών – Μαχόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα».

Από τη φυλακή ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του πρώην δημάρχου της Φλωρεντίας Λάντο Κόντι, που διέπραξαν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Δεν μετανόησε ποτέ, αλλά εξέφρασε «βαθιά θλίψη για τα θύματα της τρομοκρατίας». Ως μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, πήρε μέρος σε σειρά δολοφονιών και στην ενέδρα με την οποία ξεκίνησε στη Ρώμη η απαγωγή του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού ‘Αλντο Μόρο, η οποία ολοκληρώθηκε τραγικά, με τη δολοφονία του Ιταλού πολιτικού.

Το 1981 η Μπαλτζεράνι συμμετείχε στην απαγωγή του Αμερικανού στρατηγού του ΝΑΤΟ Τζέιμς Λι Ντόζιερ ενώ οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να την συλλάβουν στις 19 Ιουνίου του 1985. Το 2001 κατέκρινε την εμφάνιση των Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών, πέντε χρόνια αργότερα μπόρεσε να κάνει χρήση του καθεστώτος ημιελευθερίας και αποφυλακίσθηκε έχοντας εκτίσει την ποινή της το 2011.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2006 της χορηγήθηκε η υπό όρους αποφυλάκιση για να επιστρέψει οριστικά στην ελευθερία το 2011.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ