Ιταλία: Ο εγκέλαδος επανέφερε τις εκκλήσεις για αντισεισμικές παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό της Σικελίας

Οι εκκλήσεις των γεωλόγων στην Ιταλία ότι πρέπει να γίνουν επιθεωρήσεις και παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό της χώρας, επειδή βρίσκεται σε σεισμογόνους ζώνες, επανήλθαν σήμερα στην επικαιρότητα, μετά τα 4,4 ρίχτερ στην Κατάνη.

Η γη σείστηκε κάτω από τα πόδια των Ιταλών , καθώς τα σεισμικά κύματα ταξίδευαν από το Ιόνιο και την Αίτνα, διέσχισε την πεδιάδα της Κατάνης κι έφτασαν μέχρι το Καλταγιρόνε. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη σχεδόν την ανατολική Σικελία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στο νησί. Ο σεισμός έγινε πιο αισθητός στην Κατάνη και στην περιοχή Acireale. Και δεν τρόμαξαν μόνον οι κάτοικοι των υψηλότερων ορόφων, αλλά και όσοι μένουν στα ισόγεια των σπιτιών. Τα κτίρια συγκλονίστηκαν στη βιομηχανική περιοχή της Αίτνας. Η κυκλοφορία των τρένων περιορίστηκε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των Συρακουσών, Κατάνης και Μεσσήνης προκειμένου να πραγματοποιηθούν ορισμένοι έλεγχοι στη γραμμή από τεχνικούς των Σιδηροδρόμων, όπως γράφει η Corriere dela Sera.

 

Φόβος και ανησυχία

Σημειώθηκαν σκηνές φόβου κι έντονης ανησυχίας, με πολύ κόσμο να βγαίνει στους δρόμους, καθώς ξύπνησαν οι μνήμες από τους σεισμούς της Τουρκίας. Τόσο τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αίτνας όσο και τα εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή όπου εργάζονται συνολικά 10.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν προληπτικά.

Στην πόλη της Κατάνης, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, εκκενώθηκε το επιστημονικό λύκειο Boggio Lera, το οποίο βρίσκεται σε ένα πρώην μοναστήρι που αποτελεί μέρος της κληρονομιάς της UNESCO. Εκατοντάδες κλήσεις έγιναν στην πυροσβεστική, ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ούτε θύματα. Αυτό οφείλεται βασικά στο μεγάλο εστιακό βάθος, του σεισμού, η δόνηση από τον οποίον θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα, αν το εστιακό βάθος ήταν μικρότερο.

Τα σεισμολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στις 2 και 6 λεπτά το μεσημέρι, τοπική ώρα, στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνης, ήταν έντασης 4,4 βαθμών. Η δόνηση είχε ως επίκεντρο θαλάσσια περιοχή σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την πόλη αυτή της ανατολικής Σικελίας και το εστιακό της βάθος ήταν 17- 20 χιλιομέτρων.
Η πληροφορία που μεταδόθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης, για μερική κατάρρευση κτηρίου στην περιοχή Ατσιρεάλε, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Πολιτική Προστασία της Ιταλίας.

 

Το βάθος είναι ο λόγος που έγινε αισθητός ο σεισμός σχεδόν σε όλη την ανατολική Σικελία, ακόμη και σε περιοχές των Συρακουσών και της Ραγκούσας. Οι επιστήμονες της Ingv υποστηρίζουν ότι λόγω του βάθους «θα ήταν έκπληξη η πιθανότητα ζημιάς».  Η περιοχή της Ανατολικής Σικελίας είναι η περιοχή με τον υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο στην Ευρώπη. Το 1693 καταγράφηκε ο ισχυρότερος και πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της Ευρώπης στο Val di Noto.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ