Ιταλία: Η ακρίβεια «χτυπά» την πίτσα μαργαρίτα – Ξεκινούν μποϊκοτάζ στα ζυμαρικά οι οργανώσεις καταναλωτών

Το κόστος παρασκευής μιας κλασικής πίτσας “μαργαρίτα” αυξήθηκε περισσότερο από δύο φορές ταχύτερα από τον συνολικό πληθωρισμό στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, λόγω της αυξανόμενης τιμής του ελαιολάδου και της μοτσαρέλας.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε σε υλικά και ενέργεια για το μαγείρεμα του βασικού πιάτου της Νάπολης αυξήθηκε κατά 18,4% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία του Istat και του Υπουργείου Οικονομίας.

Ο μηνιαίος δείκτης συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8% τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών μειώθηκε από τον Απρίλιο και συγκρίνεται με το υψηλότερο σημείο του Νοεμβρίου άνω του 30%.

Το κόστος αγοράς μιας έτοιμης πίτσας αυξήθηκε μόνο 7,7% από έτος σε έτος.

Ο δείκτης Pizza του Bloomberg συγκεντρώνει δεδομένα για το αλεύρι, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το ελαιόλαδο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία ενός φούρνου. Η μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα ήταν για τις ντομάτες, οι οποίες ήταν 7,5% ακριβότερες από τον Απρίλιο. Η ενέργεια ήταν το μόνο είδος που υποχώρησε, σημειώνοντας πτώση 1,4%.

Ακολουθεί μια ανάλυση της αλλαγής στην τιμή των συστατικών της πίτσας τον Μάιο:

  • Το αλεύρι αυξήθηκε 9,4% ετησίως
  • Η μοτσαρέλα αυξήθηκε 22,1% σε ετήσια βάση
  • Οι ντομάτες αυξήθηκαν 18,2% σε ετήσια βάση
  • Το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 24,6% σε ετήσια βάση
  • Η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε 13,5% σε ετήσια βάση αλλά μειώθηκε κατά 1,4% τον τελευταίο μήνα

Το κόστος των ζυμαρικών επίσης αυξήθηκε ξανά τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat. Η ομάδα υπέρ των καταναλωτών Assoutenti ζήτησε ένα εθνικό μποϊκοτάζ των ζυμαρικών από τις 22 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μην λάβει κάποιο μέτρο για να αντιμετωπίσει τις υψηλότερες τιμές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ