Ιταλία: Επιστρέφει στην Πομπηία ρωμαϊκό ψηφιδωτό που είχε κλέψει αξιωματικός των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό ερωτικού περιεχομένου επέστρεψε στην Πομπηία 80 και πλέον χρόνια μετά την κλοπή του από αξιωματικό των Ναζί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε στην Ιταλία, το αρχηγείο προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της αστυνομίας.

Το ψηφιδωτό – που απεικονίζει έναν άνδρα ξαπλωμένο στο κρεβάτι, με τη σύντροφό του να στέκεται μπροστά του – επιστράφηκε από τη Γερμανία ύστερα από διπλωματικές προσπάθειες, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Χρονολογείται μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ. Αφαιρέθηκε από την περιοχή γύρω από την Πομπηία, κοντά στη Νάπολη, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, από έναν γερμανό αξιωματικό στον τομέα στρατιωτικής επιμελητείας στην Ιταλία.

Ακολούθως, ο γερμανός αξιωματικός δώρισε το ψηφιδωτό σε πολίτη, ο οποίος το κράτησε μέχρι τον θάνατό του. Οι κληρονόμοι του, συνειδητοποιώντας ποια ήταν η προέλευσή του, επικοινώνησαν με τις ιταλικές αρχές για να κανονίσουν την επιστροφή του.

Ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, ο γερμανός διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, ανέφερε πως το ψηφιδωτό απεικονίζει τη «ρουτίνα» στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού, εξηγώντας πως ο άνδρας «φαίνεται σαν να βαριέται» ξαπλωμένος στο κρεβάτι.

Το ψηφιδωτό θα εκτεθεί σύντομα στην Πομπηία μαζί με εκατοντάδες άλλα αντικείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα, στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.