Ιστορική μέρα: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας

Ιστορική μέρα για τους Αρμένιους καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όπως είχε προαναγγείλει εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για γενοκτονία.

Έγινε, έτσι, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, σε μία κίνηση, πραγματικό χαστούκι, στον Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που ανήρτησε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν αποτίει φόρο τιμής στα εκατομμύρια νεκρών Αρμενίων πριν από 106 χρόνια. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, “κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θυμόμαστε τις ζωές αυτών που πέθαναν στην Οθωμανική εποχή, στη γενοκτονία των Αρμενίων και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας από την 24η Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμένιων διανοούμενων και των ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές Αρχές, 1,5 εκατ. Αρμενίων απελάθηκαν,. σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στον θάνατό τους σε μία εκστρατεία εξόντωσης. Τιμάμε τα θύματα ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν να μην χαθούν στην ιστορία. Και θυμόμαστε ώστε να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί για δεύτερη φορά τη λέξη “γενοκτονία”: “Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια”.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση συνιστά την πρώτη επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από την αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια βιαιότητα. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή προχώρησαν σε πορείες θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (Μεγάλο Έγκλημα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν τότε να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του».

Συνεχίζοντας, ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση με στόχο να αναγνωρίσει την ιστορία και να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στόχος δεν είναι η απαγγελία κατηγοριών αλλά η αναγνώριση του πόνου και η επιβεβαίωση της ιστορίας. «Σήμερα, καθώς θρηνούμε αυτό που χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν στιγματίζεται από το κακό της μισαλλοδοξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα στο να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες σε οπουδήποτε μέρος στον κόσμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 29 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία. Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός πρόεδρος που τόλμησε να χρησιμοποιήσει την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία. Παρόλα αυτά όμως, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα, αναγνωρίζοντας επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα – Πώς σχολίασε ο Ερντογάν

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η ιστορική απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε “τρίτους” ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας.

“Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις -οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς- πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Με μία οργισμένη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο ΥΠΕΞ απάντησε στον Τζο Μπάιντεν που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: “Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με τα γεγονότα του 1915 που έγινε υπό την πίεση από ριζοσπαστικούς κύκλους των Αρμένιων και αντιτουρκικές ομάδες στις 24 Απριλίου. Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση. Αναφορικά με τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου “γενοκτονία” που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο. Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει σύμφωνα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας” σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται πως “…η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά θέματα, δεν έχει καμία αξία” και προστίθεται ακόμη πως “δεν θα αποφέρει αποτελέσματα εκτός από την πόλωση των εθνών και την παρεμπόδιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας”.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει επισημαίνοντας πως “η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας. Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά ανάμεσα στα έθνη τους Τουρκίας και της Αρμενίας, αντί ν εξυπηρετεί την ατζέντα αυτών των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα από την ιστορία”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στο Twitter σε τουρκικά και αγγλικά σχολιάζει την ανακοίνωση Μπάιντεν επισημαίνοντας πως τα λόγια δεν αλλάζουν την ιστορία. “Τα λόγια δεν αλλάζουν ούτε ξαναγράφουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν για το δικό μας παρελθόν. Πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Απορρίπτουμε εντελώς αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό”.

Μπαχτσελί: Ήρθε η ώρα να χωρίσουμε τους δρόμους μας με τις ΗΠΑ

Την οργή του κατά του Αμερικανού προέδρου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, εξέφρασε ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, άστραψε και βρόντηξε κατά του Τζο Μπάιντεν στο twitter, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη.

“Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Η δήλωση του Μπάιντεν για γενοκτονία δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική ανοησία και ανηθικότητα. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος. Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση του Μπάιντεν επισείει τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να γλιστρήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. Η μετάλλαξη της ιστορίας σε εργαλείο κατάχρησης από τους πολιτικούς όχι μόνο θα εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ πολιτισμών και εθνών, αλλά θα ανοίξει επίσης το δρόμο για μια πόλωση ανάμεσα στις γενιές. Αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν, καμία χώρα. Οι φρικαλεότητες των συμμοριών των Αρμενίων την δεκαετία του 1910 και οι επιθέσεις τους χωρίς διάκριση, εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της Ανατολίας, δεν αποτελεί δημοκρατική διεκδίκηση δικαιωμάτων, αλλά μια ύπουλη και βάναυση τρομοκρατική επιχείρηση. Το τουρκικό έθνος δεν λύγισε σε μία τέτοια επιχείρηση”, έγραψε ο Μπαχτσελί.

Αρμενία: Πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια

“Πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια” χαρακτήρισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίωναπό τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρετίζοντας την ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν.

Ο Πασινιάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook γι’ αυτό το “πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια” και το οποίο προσφέρει “ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων”. Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί “ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης. Σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Νικόλ Πασινιάν αναφέρει: “Ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας … Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”. Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915. Περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα αυτή τη γενοκτονία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ