Σε αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, (IDF).
Πρόκειται για τον «αρχιτέκτονα» της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το συγκρότημα που ανήκε στον διοικητή της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς στις 13 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι είχαν ενδείξεις ότι το χτύπημά τους ήταν επιτυχές, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι σκοτώθηκε μέχρι σήμερα.
Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει τότε ότι ένας άλλος διοικητής της Χαμάς είχε σκοτωθεί στο χτύπημα και ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Ντέιφ ήταν ζωντανός ή όχι.
We can now confirm: Mohammed Deif was eliminated.
— Israel Defense Forces (@IDF) August 1, 2024
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η επιβεβαίωση της δολοφονίας του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα» προς την εξάλειψη της οργάνωσης.
«Η εξόντωση του αρχιδολοφόνου Μοχάμεντ Ντέιφ, του “Μπιν Λάντεν της Γάζας”, στις 13 Ιουλίου 2024, είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και για την επίτευξη των στόχων του πολέμου που έχουμε θέσει», έγραψε στο Χ.
צה”ל ושב”כ מודיעים כי בפעילות משותפת של צה״ל ושב״כ, בתאריך ה-13 ביולי 2024 מטוסי קרב תקפו במרחב ח’אן יונס וכעת, לאחר בדיקה מודיעינית, ניתן לאשר כי בתקיפה חוסל מחמד דף, מפקד הזרוע הצבאית ומספר שתיים בארגון הטרור חמאס בעזה, אשר תכנן והוציא לפועל את הטבח הרצחני בשבעה באוקטובר>> pic.twitter.com/3Zd1gasBWm
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) August 1, 2024
Οπως αναφέρει το Al Jazeera, δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση επιβεβαίωση της είδησης από την Χαμάς. Εδώ και χρόνια ο 58χρονος βρισκόταν στο στόχαστρο του Ισραήλ και είχαν γίνει πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.
