Ιράκ-Στα χέρια των τζιχαντιστών πυρηνικό υλικό

Ιράκ-Στα χέρια των τζιχαντιστών πυρηνικό υλικό

Πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα σε πανεπιστήμιο στο βόρειο Ιράκ έχει περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών, όπως κατήγγειλε η Βαγδάτη στον ΟΗΕ με επιστολή της στην οποία ζητεί βοήθεια για να «αποτραπεί η απειλή της χρήσης του από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό».

«Σχεδόν 40 κιλά μείγματος ουρανίου φυλάσσονταν στο πανεπιστήμιο της Μοσούλης», ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε στις 8 Ιουλίου στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Άλι Αλχακίμ και η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ο Αλχακίμ τονίζει στην επιστολή του ότι αυτό το υλικό «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής».

«Αυτό το πυρηνικό υλικό, παρότι μικρό σε ποσότητα, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία να το χρησιμοποιήσουν χωριστά ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά για την τρομοκρατική τους δράση», γράφει ο ιρακινός πρεσβευτής προειδοποιώντας ότι μπορεί να μεταφερθεί εκτός Ιράκ.

Πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που γνωρίζει το θέμα είπε ότι το υλικό δεν φαίνεται να είναι εμπλουτισμένο ουράνιο κι επομένως θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλου. Άλλος αμερικανός αξιωματούχος, γνώστης θεμάτων ασφαλείας, είπε ότι δεν γνωρίζει αυτή η εξέλιξη να έχει προκαλέσει ανησυχία στις αμερικανικές αρχές.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Μέχρι πρότινος αυτοαποκαλούνταν Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Η Δημοκρατία του Ιράκ ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και ζητεί βοήθεια και την απαραίτητη υποστήριξη για την αποτροπή της απειλής χρήσης του (υλικού) από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό», έγραψε ο Αλχακίμ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ