Ιράκ: Επίσκεψη στο κοίτασμα του Κιρκούκ

Ιράκ: Επίσκεψη στο κοίτασμα του Κιρκούκ

Ο υπουργός Πετρελαίου, Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι, και ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, επισκέφθηκαν το Κιρκούκ, όπου θέλουν να υπάρξει αναζωογόνηση ενός από τα σημαντικότερα κοιτάσματα αργού στον κόσμο.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ και ο διευθύνων σύμβουλος της κολοσσιαίας πετρελαϊκής βιομηχανίας BP έκαναν σήμερα μια σπάνια επίσκεψη στο Κιρκούκ σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν την υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης, πριν η βρετανική εταιρεία αρχίσει τα έργα σε ένα διαφιλονικούμενο κοίτασμα πετρελαίου στον βορρά, κατά μήκος των συνόρων με τον αυτόνομο κουρδικό θύλακα.

Η Βαγδάτη είχε υπογράψει στις αρχές του Σεπτεμβρίου μια συμφωνία με την BP για να δώσει ξανά ζωή στις προσπάθειες εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου κοιτάσματος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για να σταματήσει την μεγάλη μείωση της ιρακινής πετρελαϊκής παραγωγής.

Τα πετρελαϊκά πλούτη στο Κιρκούκ βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης εντός της κυβέρνησης και των εντάσεων ανάμεσα σε σουνίτες, σιίτες και Κούρδους, αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν απορρίπτει τη συμφωνία με την BP, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη, διότι δεν ζητήθηκε η δική της γνώμη. Το σχέδιο αυτό όμως έχει αποσπάσει την κρίσιμη υποστήριξη του κυβερνήτη του Κιρκούκ, του Κούρδου Νατζιμελντίν Καρίμ.

«Θα παράσχουμε πλήρη υποστήριξη στην BP για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Κιρκούκ, διότι θα εισφέρει ένα σημαντικό όφελος για την επαρχία, σημαντικά έσοδα σε πετροδολάρια», επισήμανε ο Καρίμ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κιρκούκ.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι και ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπομπ Ντάντλεϊ συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη του Κιρκούκ για να συζητήσουν το σημαντικό αυτό σχέδιο της βρετανικής εταιρείας πριν κατευθυνθούν στο κοίτασμα, όπου ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και η παραγωγή έχει μειωθεί σε περίπου 280.000 βαρέλια την ημέρα από 900.000 το 2001.

«Η BP έχει φιλόδοξα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής από το κοίτασμα του Κιρκούκ ώστε να επιτευχθούν μεγάλα οφέλη για το Ιράκ και για το λαό του Κιρκούκ», υποστήριξε ο Λουάιμπι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η εταιρεία αναμένεται να αρχίσει εργασίας στην πλευρά των διοικητικών ορίων που ελέγχει η Βαγδάτη στους γεωλογικούς σχηματισμούς Μπάμπα και Αβάνα. Ο τρίτος γεωλογικός σχηματισμός του Κιρκούκ, η Χουρμάλα, ελέγχεται από την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και εκμεταλλεύεται ο ιρακινός κουρδικός όμιλος KAR.

Η συμφωνία δίνει την δυνατότητα στη βρετανική επιχείρηση —η οποία ήδη εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα στο Ιράκ, αυτό της Ρουμάιλα— να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα, όπου έχουν καταγραφεί τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του κόσμου.

Μετά την περιοδεία του στο κοίτασμα ο Ντάντλεϊ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για ενεργειακά θέματα Χουσάιν αλ Σαχριστιάνι.

«Τα τέσσερα χρόνια κατά τα οποία συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην Ρουμάιλα, αντιμετωπίσαμε την ταχεία πτώση της παραγωγής της και αυξήσαμε την ποσότητα που εξορύσσεται σε 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα», επισήμανε ο Ντάντλεϊ σε μια γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η πρόθεση της BP είναι να μεταφερθεί «η εμπειρία αυτή στο Κιρκούκ ώστε να βαθύνουμε περαιτέρω την δέσμευσή μας να βοηθήσουμε το Ιράκ να διαχειριστεί δύο από τα πιο σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου του κόσμου».

Η Βαγδάτη ελπίζει ότι η BP θα υπογράψει ένα συμβόλαιο παροχής τεχνικών υπηρεσιών στο Κιρκούκ παρόμοιο με αυτό που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές για το κοίτασμα στη Ρουμάιλα, σύμφωνα με ιρακινές κυβερνητικές πηγές· η διεύθυνση της εταιρίας αναμένει όμως ότι θα επιτύχει στην διαπραγμάτευση καλύτερους όρους, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.

Αρχικά η BP θα δαπανήσει περίπου 100 εκατ. δολάρια για να συμβάλει να σταματήσει η πτώση της παραγωγής στο Κιρκούκ και θα προχωρήσει σε μελέτες για να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο κοίτασμα. Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι θέλουν η BP να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα στο κοίτασμα στα 600.000 βαρέλια την ημέρα μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών.

Η κεντρική κυβέρνηση και η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα έχουν εμπλακεί σε μια κλιμακούμενη και διευρυνόμενη διένεξη για τον έλεγχο επί των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον έλεγχο επί των κοιτασμάτων και επί των γαιών — θέματα που μοιάζουν να απειλούν την εύθραυστη ισορροπία στο ομοσπονδιακή πλέον κράτος αυτό.

Η Βαγδάτη επιμένει ότι η ίδια διατηρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα να συνάπτει συμφωνίες και να εξάγει πετρέλαιο. Η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα υποστηρίζει αντιθέτως ότι το ιρακινό Σύνταγμα της δίνει την δυνατότητα να συνάπτει συμβόλαια και να εξάγει πετρέλαιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ