ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο έκανε μυστική εκστρατεία εναντίον των εμβολίων της Κίνας στη διάρκεια της πανδημίας – Γιατί ήθελε να την υπονομεύσει

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19, ο στρατός στις ΗΠΑ ξεκίνησε μια μυστική εκστρατεία για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρούσε ως αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις Φιλιππίνες, ένα έθνος που επλήγη ιδιαίτερα σκληρά από τον θανατηφόρο ιό.  Η μυστική επιχείρηση που οργάνωσε το Πεντάγωνο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως και αποκαλύπτεται σήμερα από το πρακτορείο Reuters.

Στόχος της ήταν να σπείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και άλλων υγειονομικών προϊόντων που παρείχε η Κίνα, όπως διαπίστωσε η έρευνα του Reuters. Μέσω ψεύτικων λογαριασμών στο διαδίκτυο που προορίζονταν να υποδυθούν Φιλιππινέζους, οι προσπάθειες προπαγάνδας του στρατού μετατράπηκαν σε εκστρατεία κατά των εμβολίων.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλαν την ποιότητα των μασκών προσώπου, των κιτ δοκιμών και του πρώτου εμβολίου που θα γινόταν διαθέσιμο στις Φιλιππίνες – του σκευάσματος Sinovac της Κίνας.

Το Reuters εντόπισε τουλάχιστον 300 λογαριασμούς στο X, πρώην Twitter, οι οποίοι ταίριαζαν με τις περιγραφές που μοιράστηκαν πρώην αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού που γνώριζαν την επιχείρηση στις Φιλιππίνες. Σχεδόν όλοι δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 και επικεντρώθηκαν στο σύνθημα «#Chinaangvirus – Tagalog για την Κίνα είναι ο ιός».

“Το COVID ήρθε από την Κίνα και το VACCINE επίσης από την Κίνα, μην εμπιστεύεστε την Κίνα!”, έγραφε ένα χαρακτηριστικό tweet από τον Ιούλιο του 2020 στα Tagalog. Οι λέξεις βρίσκονταν δίπλα σε μια φωτογραφία μιας σύριγγας δίπλα σε μια κινεζική σημαία και ένα διάγραμμα μολύνσεων που ανέβαινε στα ύψη. Μια άλλη ανάρτηση έγραφε: “Ο Τσάιτ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μηνύματα που έχω δει: «ΜΑΠ, μάσκα προσώπου, εμβόλιο από την Κίνα: FAKE. Αλλά ο κορονοϊός είναι πραγματικός”.

Ένας από τους ψεύτικους λογαριασμούς που χρηιμοποίησε ο Αμερικανικός Στρατός.
Ένας από τους ψεύτικους λογαριασμούς που χρηιμοποίησε ο Αμερικανικός Στρατός.

Όταν το Reuters ρώτησε την «X» σχετικά με τους λογαριασμούς, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε τα προφίλ, διαπιστώνοντας ότι αποτελούσαν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας bot με βάση τα μοτίβα δραστηριότητας και τα εσωτερικά δεδομένα.

Η προσπάθεια του αμερικανικού στρατού κατά του εμβολιασμού με κινέζικο εμβόλιο άρχισε την άνοιξη του 2020 και επεκτάθηκε πέρα από τη Νοτιοανατολική Ασία πριν τερματιστεί, στα μέσα του 2021, όπως διαπίστωσε το Reuters. Προσαρμόζοντας την εκστρατεία προπαγάνδας σε συγκεκριμένο, τοπικό κοινό σε όλη την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πολλαπλές πλατφόρμες, για να διαδώσει τον φόβο για τα εμβόλια της Κίνας, μεταξύ των Μουσουλμάνων σε μια εποχή που ο ιός σκότωνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα.

Ένα βασικό μέρος της στρατηγικής: Να ενισχύσει τον αμφισβητούμενο ισχυρισμό ότι, επειδή τα εμβόλια περιέχουν μερικές φορές ζελατίνη χοιρινού κρέατος, τα εμβόλια της Κίνας θα μπορούσαν να θεωρηθούν απαγορευμένα σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Το στρατιωτικό πρόγραμμα ξεκίνησε υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκε μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, όπως διαπίστωσε το Reuters. Συνεχίστηκε ακόμη και όταν στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση ότι το Πεντάγωνο διακινούσε παραπληροφόρηση για το COVID. Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν εξέδωσε διάταγμα την άνοιξη του 2021 για την απαγόρευση της προσπάθειας κατά των εμβολίων, η οποία επίσης υποτιμούσε τα εμβόλια που παράγονται από άλλους ανταγωνιστές, και το Πεντάγωνο ξεκίνησε εσωτερική επανεξέταση, διαπίστωσε το Reuters.

Ο αμερικανικός στρατός απαγορεύεται να στοχεύει Αμερικανούς με προπαγάνδα και το Reuters δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η επιχείρηση επιρροής του Πενταγώνου το έκανε αυτό. Εκπρόσωποι του Τραμπ και του Μπάιντεν δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας αναγνώρισε ότι ο αμερικανικός στρατός συμμετείχε σε μυστική προπαγάνδα για να υποτιμήσει το εμβόλιο της Κίνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά ο αξιωματούχος αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες.

Μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός “χρησιμοποιεί μια ποικιλία πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να αντιμετωπίσει αυτές τις κακόβουλες επιθέσεις επιρροής που στοχεύουν στις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους”. Σημείωσε επίσης ότι η Κίνα είχε ξεκινήσει μια “εκστρατεία παραπληροφόρησης για να κατηγορήσει ψευδώς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξάπλωση του COVID-19”.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χειραγωγεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδίδει παραπληροφόρηση.

Διάγραμμα των θανάτων από covi-19 στις Φιλιιπίνες.
Διάγραμμα των θανάτων από covi-19 στις Φιλιιπίνες.

Η πρεσβεία της Μανίλα στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε ερωτήματα του Reuters, μεταξύ άλλων για το αν ήταν ενήμερη για την επιχείρηση του Πενταγώνου. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας των Φιλιππίνων δήλωσε ότι “τα ευρήματα του Reuters αξίζουν να διερευνηθούν και να ακουστούν από τις αρμόδιες αρχές των εμπλεκόμενων χωρών”. Ορισμένοι βοηθοί εργαζόμενοι στις Φιλιππίνες, όταν ενημερώθηκαν από το Reuters για την προσπάθεια στρατιωτικής προπαγάνδας των ΗΠΑ, εξέφρασαν την οργή τους.

Ενημερωμένοι για τη μυστική εκστρατεία του Πενταγώνου κατά των εμβολίων,  ορισμένοι Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας καταδίκασαν επίσης το πρόγραμμα, λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο πολίτες για πιθανό γεωπολιτικό όφελος. Μια επιχείρηση που είχε ως στόχο να κερδίσει καρδιές και μυαλά έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είπαν.

“Δεν νομίζω ότι είναι υπερασπίσιμη”, δήλωσε ο Daniel Lucey, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή Geisel του Dartmouth. “Είμαι εξαιρετικά θορυβημένος, και απογοητευμένος όταν ακούω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Lucey, πρώην στρατιωτικός γιατρός που βοήθησε στην αντιμετώπιση των επιθέσεων με άνθρακα το 2001.

Η προσπάθεια να υποδαυλιστεί ο φόβος για τα κινεζικά εμβόλια κινδύνευε να υπονομεύσει τη συνολική εμπιστοσύνη του κοινού στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και έγιναν διαθέσιμα αργότερα, δήλωσαν ο Lucey και άλλοι. Παρόλο που τα κινεζικά εμβόλια βρέθηκαν λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έγιναν υπό αμερικανική ηγεσία, όλα εγκρίθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Sinovac δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις Φιλιππίνες και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, η COVID είχε στοιχίσει τη ζωή σε 48.361 ανθρώπους εκεί.

Για την αποκάλυψη της μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ, το Reuters πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από δύο δωδεκάδες νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, στρατιωτικούς εργολάβους, αναλυτές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Οι δημοσιογράφοι εξέτασαν επίσης αναρτήσεις στο Facebook, το X και το Instagram, τεχνικά δεδομένα και έγγραφα σχετικά με ένα σύνολο ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό.

Ορισμένοι ήταν ενεργοί για περισσότερα από πέντε χρόνια. Οι μυστικές ψυχολογικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στα πιο ευαίσθητα προγράμματα της κυβέρνησης. Η γνώση της ύπαρξής τους περιορίζεται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων εντός των αμερικανικών μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών. Τέτοια προγράμματα αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να βλάψει ξένες συμμαχίες ή να κλιμακώσει τη σύγκρουση με αντιπάλους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ