ΗΠΑ: «Θρίλερ» στις ενδιάμεσες εκλογές – «Μάχη» για τη Γερουσία – Οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται, αμφισβητούνται οι Ρεπουμπλικανοί

Σε θρίλερ φαίνεται πως εξελίσσονται οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με τα τελικά αποτελέσματα, κυρίως για την Γερουσία να μην γίνονται γνωστά πριν τις 6 Δεκεμβρίου.

Αν και κατά τις δημοσκοπήσεις οι Ρεπουμπλικανοί θα ήταν αυτοί που θα τα πήγαιναν καλύτερα σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, ωστόσο οι πρώτοι σημείωσαν μέτριες αποδόσεις, ενώ οι δεύτεροι απέδωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Ο έλεγχος της Γερουσίας εξαρτάται από τρεις πολιτείες στις οποίες οι αντίπαλοι παρέμειναν πολύ κοντά το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι που πήγαν στις κάλπες, τιμώρησαν τον Τζο Μπάιντεν για τον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει την οικονομία, ενώ παράλληλα επικρίνουν και τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις και να αμφισβητούν τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων στη χώρα.

Το… καλό για τους Δημοκρατικούς, πάντα με τα έως τώρα αποτελέσματα, είναι πως δεν υπέστησαν τη βαριά ήττα που ανέμεναν. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που ανέκτησαν είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, ο Μπάιντεν φαίνεται πρόθυμος να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε βίντεο στο οποίο φαίνεται να καλεί για συγχαρητήρια κάποιους από τους μεγάλους νικητές των Δημοκρατικών.

Οι Ρεπουμπλικανοί χρεώνουν στον Τραμπ μέρος της αδύναμης απόδοσης στις ενδιάμεσες εκλογές

Οι κακές επιδόσεις ορισμένων υποψηφίων που υποστηρίζονται από τον Ντόναλντ Τραμπ -συμπεριλαμβανομένου του Χέρσελ Γουόκερ στην Τζόρτζια- προκάλεσαν γκρίνιες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο βιώσιμη θα ήταν τυχόν νέα υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο το 2024.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί Ρεπουμπλικανοί, μετά την αδύναμη απόδοση των υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές, σκέφτονται να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς τον τέως πρόεδρο Τραμπ και αντ’ αυτού να ρίξουν όλο το βάρος του κόμματος στον Ρον Ντε Σάντις για τις προεδρικές εκλογές το 2024.

Δημοσιογράφος του CNN επικαλείται ανώνυμα έναν σύμβουλο του Τραμπ, ο οποίος περιέγραψε το ξέσπασμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος «ούρλιαζε» στους γύρω του το πρωί της Τετάρτης, καθώς έφταναν αποτελέσματα των εκλογών.

Πολιτεία-κλειδί η Τζόρτζια για τον έλεγχο της Γερουσίας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το θρίλερ για τη Γερουσία. Στην Τζόρτζια, η κούρσα μεταξύ του Δημοκρατικού εν ενεργεία προέδρου Ράφαελ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ θα πάει σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπραντ Ράφενσπεργκερ.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η νίκη σε αυτή την Πολιτεία θα μπορούσε να αποδειχθεί «κλειδί» για τον καθορισμό του κόμματος που θα ηγηθεί του σώματος.

Ο Δημοκρατικός νυν πρόεδρος Ράφαελ Γουόρνοκ φαίνεται να προηγείται του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ, αλλά κανένας από τους δύο δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος εκλογών.

Πιο αναλυτικά, ο Ράφαελ Γουόρνοκ συγκεντρώνει αυτή την ώρα ποσοστό 49,4% (1.941.473 ψήφοι), προηγούμενος του Χέρσελ Γουόκερ, ο οποίος περιορίζεται στο 48,5% (1.906.229 ψήφοι).

Ρεπουμπλικανός στη Νεβάδα, Δημοκρατικός στην Αριζόνα, αλλά το «παιχνίδι παίζεται» ακόμα

Αμφίρροπα είναι τα πράγματα σε άλλες δύο κρίσιμες πολιτείες, στη Νεβάδα και την Αριζόνα, ενώ το συνδυαστικό αποτέλεσμα των τριών (μαζί με την Τζόρτζια) αναμένεται να καθορίσει την τελική εικόνα.

Αυτή τη στιγμή, στη Νεβάδα ανταγωνίζονται ο Ρεπουμπλικανός Άνταμ Λάξαλτ (49,9%) με τη Δημοκρατική Κάθριν Μαρί Κόρτεζ Μάστο (47,2%), ωστόσο η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς στον Λάξαλτ αποδίδονται μόλις 418.461 ψήφοι, ενώ στην Κόρτεζ Μάστο 395.866.

Τέλος, στην Αριζόνα η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων είναι σημαντική, με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Μαρκ Κέλι, να προηγείται με 51,4% και 926.885 ψήφους, έναντι του Ρεπουμπλικανού Μπλέικ Μάστερς, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 46.4% και 836.916 ψήφους.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζόνσον κερδίζει το Ουισκόνσιν -Άλλες 15 Πολιτείες υπό τον έλεγχο των «κόκκινων»

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα στο Ουισκόνσιν δείχνουν νικητή για τη Γερουσία τον Ρεπουμπλικανό Ρον Τζόνσον, ο οποίος ξεπέρασε την πρόκληση του Δημοκρατικού Μαντέλα Μπαρνς, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Τζόνσον θεωρήθηκε ο πιο ευάλωτος βουλευτής των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους φέτος. Η νίκη του περιορίζει την προοπτική των Δημοκρατικών για τη διατήρηση της ισχνής τους πλειοψηφίας στην άνω αίθουσα του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, τον έλεγχο της Γερουσίας έχουν κερδίσει οι Ρεπουμπλικανοί στις εξής Πολιτείες:

  • Αϊντάχο
  • Γιούτα
  • Βόρεια Ντακότα
  • Νότια Ντακότα
  • Κάνσας Οκλαχόμα
  • Λουιζιάνα
  • Αρκάνσας
  • Μισούρι
  • Αϊόβα
  • Ουισκόνσιν
  • Ιντιάνα
  • Οχάιο
  • Κεντάκι
  • Βόρεια Καρολίνα
  • Νότια Καρολίνα
  • Αλαμπάμα
  • Φλόριντα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ