ΗΠΑ: Τελεσίγραφο στο Tik Tok – Ή πωλητήριο ή αποκλεισμός της εφαρμογής στη χώρα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το Σάββατο με συντριπτική πλειοψηφία την απαγόρευση της πλατφόρμας Tik Tok  στις ΗΠΑ.

Νομοθέτες σε πολλές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, ενδέχεται να εκθέσει ευαίσθητα δεδομένα χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση, ενώ η εταιρία που διαχειρίζεται το Tik Tok αρνείται εδώ και καιρό τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει για τη νομοθεσία την Τρίτη και ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να την υποστηρίξει.

Οι νομοθέτες που εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον Καναδά έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειες να περιορίσουν την εμβέλεια της δημοφιλής εφαρμογής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε με 360 κατά 58 για να δώσει στην εταιρεία ένα χρόνο για να βρει αγοραστή , λαμβάνοντας υπόψη το μέτρο την ίδια ημέρα που το Κογκρέσο ψήφισε πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλους Αμερικανούς συμμάχους. Το νομοσχέδιο θα επιβάλει επίσης κυρώσεις στο Ιράν.

Το νομοσχέδιο επεξεργαζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο , ενώ την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες τον Φεβρουάριο του 2023 να διαγράψουν το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές. Τον επόμενο μήνα, οι νομοθέτες της Βουλής μίλησαν στον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok , Shou Chew, σχετικά με την ιδιοκτησία της εφαρμογής και την πιθανή επιρροή της Κίνας.

Τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής υπέβαλε νομοσχέδιο που καλούσε την Tik Tok να διακόψει τους δεσμούς της με τη μητρική της εταιρεία διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από τον Λευκό Οίκο, πέρασε τον Μάρτιο , αλλά η Γερουσία δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Η ομαδοποίηση μιας εκδοχής αυτού του μέτρου με το πακέτο βοήθειας είχε σκοπό να πιέσει το χέρι της Γερουσίας.

Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές στη Δύση έχουν εκφράσει όλο και περισσότερο την ανησυχία ότι η TikTok και η μητρική της εταιρεία, ByteDance, ενδέχεται να θέσουν ευαίσθητα δεδομένα χρηστών, όπως πληροφορίες τοποθεσίας, στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Έχουν εντοπίσει νόμους που επιτρέπουν στην κινεζική κυβέρνηση να απαιτεί κρυφά δεδομένα από κινεζικές εταιρείες και πολίτες για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συστάσεις περιεχομένου του TikTok για να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση, μια ανησυχία που έχει κλιμακωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και των προεδρικών εκλογών.  Οι επικριτές λένε ότι το TikTok έχει τροφοδοτήσει την εξάπλωση του αντισημιτισμού και έχει προωθήσει φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο σε Αμερικανούς χρήστες.

Η TikTok έχει από καιρό αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την ByteDance, η οποία θεωρείται μια από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο .

 

Η απαγόρευση του Tik Tok σε άλλες χώρες

Στην Ινδία το 2020 ,  απαγορεύτηκε η χρήση της πλατφόρμας , κοστίζοντας στην ByteDance μια από τις μεγαλύτερες αγορές της. Η κυβέρνηση εκεί κατέστρεψε εκατοντάδες εφαρμογές κινεζικής ιδιοκτησίας , υποστηρίζοντας εν μέρει ότι μετέδιδαν κρυφά τα δεδομένα των χρηστών σε ξένους διακομιστές.

 

Η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ρυθμίσει το TikTok

Οι νομοθέτες της Βουλής ενέκριναν νομοθεσία που σκοπό έχει να αναγκάσει την ByteDance, την κινεζική εταιρεία διαδικτύου, να πουλήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και Tik Tok

Το TikTok κατηγορείται  εδώ και μήνες ότι η εφαρμογή του έχει δείξει δυσανάλογη ποσότητα φιλοπαλαιστινιακού και αντισημιτικού περιεχομένου στους χρήστες , συμβάλλοντας στην τροφοδότηση της συζήτησης για το νομοσχέδιο της Βουλής.

Το πωλητήριο και οι φήμες στο χρηματιστήριο

Φήμες φουντώνουν στη Wall Street για το ποιος θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να αγοράσει το TikTok. Η υψηλή τιμή για την εφαρμογή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες  που περιορίζουν τον αριθμό των μνηστήρων. Μεγάλες εταιρείες επενδύσεων των ΗΠΑ όπως η General Atlantic, η Susquehanna και η Sequoia Capital κατέχουν μερίδια στην ByteDance . Οι επενδύσεις τους δέχονται όλο και περισσότερο πυρά.

Η απάντηση της Κίνας

Οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη πυροδοτήσει μια υψηλού συναγερμού απάντηση ή αντίποινα από τους ηγέτες της Κίνας. Αντίθετα, αξιωματούχοι στο Πεκίνο κατακρίνουν το νομοσχέδιο, ενώ σε μεγάλο βαθμό επανέλαβαν τις επικρίσεις για την πολιτική των ΗΠΑ ως άδικη για την Κίνα.

Τι στάση κρατούν άλλες χώρες

Αρκετές  χώρες και κυβερνητικοί φορείς – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και του κοινοβουλίου της , της Αυστραλίας , του Καναδά , του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Γαλλίας και του Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας – έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή από επίσημες συσκευές. Ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Ταϊβάν ανακήρυξε πρόσφατα το TikTok επικίνδυνο προϊόν που αντιπροσωπεύει απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η TikTok κατέθεσε μήνυση , λέγοντας ότι η νομοθεσία παραβίαζε την Πρώτη Τροποποίηση. Στα τέλη Νοεμβρίου, ένας ομοσπονδιακός δικαστής συμφώνησε και εξέδωσε μια προκαταρκτική διαταγή να τεθεί σε αναμονή η νομοθεσία.

Τον περασμένο Αύγουστο, η πόλη της Νέας Υόρκης απαγόρευσε το TikTok από συσκευές που ανήκουν στην πόλη, αφού η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας διαπίστωσε ότι η εφαρμογή «αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια των τεχνικών δικτύων της πόλης», δήλωσε εκπρόσωπος του Δημαρχείου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ