Μια ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την κεντρική Καλιφόρνια τη Δευτέρα προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της ιστορικής προβλήτας της Σάντα Κρουζ, παρασύροντας τρία άτομα στη θάλασσα.
Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο κατέγραψαν τη στιγμή που ένα κτίριο κατέρρευσε από τα κύματα στην παραλία και ένα κατεστραμμένο τμήμα της προβλήτας επέπλεε στον ωκεανό, ενώ συντρίμμια είχαν διασκορπιστεί σε όλη την περιοχή.
santa cruz wharf 12/23/24 pic.twitter.com/sYnplkBcyg
— mars 🪬 (@sardine_machine) December 23, 2024
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Σάντα Κρουζ, Φρεντ Κίλι, τρία τμήματα της προβλήτας -η οποία βρισκόταν σε διαδικασία ανακατασκευής λόγω ζημιών από προηγούμενες καταιγίδες των τελευταίων δύο ετών- παρασύρθηκαν στη θάλασσα κατά την κατάρρευσή τους.
That chunk of the Santa Cruz wharf that partially collapsed this week is now sitting on the beach. People are spending Christmas day exploring the restroom building. pic.twitter.com/XdvGcFjPFo
— Dana Griffin (@DanaGriffinNBC) December 25, 2024
Δύο από τους τρεις ανθρώπους που παρασύρθηκαν διασώθηκαν από δύτες, ενώ το τρίτο άτομο κατάφερε να βγει από το νερό μόνο του, δήλωσε ο Κίλι, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν την περιοχή.
«Αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να παίζουν οι πολίτες», τόνισε ο δήμαρχος, προειδοποιώντας ότι «συνιστούμε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τη θάλασσα μέχρι νεοτέρας».
Το περιστατικό συνέβη όταν ένα «φούσκωμα» του ωκεανού έπληξε την προβλήτα, προκαλώντας την κατάρρευση ενός τμήματος μήκους 45 μέτρων στο άκρο της, όπως δήλωσε ο Τόνι Έλιοτ, διευθυντής Πάρκων και Αναψυχής της Σάντα Κρουζ.
The end of the Santa Cruz Wharf collapsed about three hours ago. People are advised to avoid the beach and the Bay.
Three people were on the wharf when it collapsed. Two of them had to be rescued and one got out on their own.
(I’ve lived in Santa Cruz since 1976.) pic.twitter.com/PxjnV42wW6
— Go Bluesky (@StrictlyChristo.bsky.social) =🦤➡️🦋 (@StrictlyChristo) December 23, 2024
Το τμήμα που κατέρρευσε ήταν κλειστό και υπό κατασκευή από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις Αρχές. «Η προβλήτα είναι αυτή τη στιγμή κλειστή και θα παραμείνει κλειστή επ’ αόριστον μέχρι να αξιολογηθεί η κατάστασή της», πρόσθεσε ο Έλιοτ.
Η καταιγίδα προκάλεσε ακραία καιρικά φαινόμενα στην ακτή του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια, με πολύ ισχυρή θαλασσοταραχή, κύματα που έφτασαν τα 18 μέτρα, πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της περιοχής.