ΗΠΑ: Πουλάνε ελικόπτερα στο Ιράκ

ΗΠΑ: Πουλάνε ελικόπτερα στο Ιράκ

Την πρόθεσή της να πωλήσει επιθετικά ελικόπτερα Apache στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ γνωστοποίησε στο Κογκρέσο σήμερα η κυβέρνηση Ομπάμα, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις στα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου για το πώς θα χρησιμοποιούνται.

Η Υπηρεσία Συντονισμού Ασφαλείας (Defense Security Cooperation Agency, DSCA, διεύθυνση του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ) σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της ανέφερε ότι ενημέρωσε το Κογκρέσο για την ενδεχόμενη πώληση 24 ελικοπτέρων Απάτσι στην κυβέρνηση του Ιράκ υπό τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή για την ασφάλεια της χώρας που εγείρει η δράση εξτρεμιστών.

Η πώληση έχει καθυστερήσει εξαιτίας των ανησυχιών στελεχών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας οι οποίες σχετίζονται εν μέρει με το εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να εξασφαλίσει επαρκείς εγγυήσεις πως τα ελικόπτερα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά αδόκητο κι ανεπιθύμητο για την Ουάσινγκτον τρόπο.

Ο σιίτης Μάλικι αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονη κριτική από τη σουνιτική μειονότητα η οποία τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να τον περιθωριοποιήσει, γεγονός που συμβάλει στο κλίμα αστάθειας στο Ιράκ.

Ένας συνεργάτης γερουσιαστή εξήγησε ότι η Επιτροπή αυτή της Γερουσίας ενέκρινε την εκμίσθωση και την πώληση των ελικοπτέρων αυτών στο Ιράκ αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «συζήτησε μαζί μας εκτενώς αυτόν τον μήνα» για να διασκεδαστούν οι όποιοι φόβοι των μελών του Κογκρέσου.

Ο συνολικός αριθμός των επιθετικών ελικοπτέρων που θα εκμισθωθούν και θα πωληθούν στο Ιράκ δεν είναι ακόμη σαφής.

Στο μεταξύ τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια στη Βαγδάτη και σε σουνιτικές περιοχές στα βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ, γεγονός το οποίο αύξησε σε πάνω από 870 τον απολογισμό των νεκρών τον Ιανουάριο στη χώρα, όπως δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Ο απολογισμός αυτός είναι τριπλάσιος από εκείνον του Ιανουαρίου του 2013.

Κοντά στη Σαμάρα, ένοπλοι σκότωσαν δύο αστυνομικούς και ένα στέλεχος της σουνιτικής παραστρατιωτικής ομάδας Σάχουα, και κατόπιν τους αποκεφάλισαν. Οι ομάδες Σάχουα είχαν δημιουργηθεί το 2006 από τον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσουν εναντίον της αλ Κάιντα. Τα μέλη τους, που θεωρούνται προδότες από τους σουνίτες αντάρτες, γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων.

Εξάλλου δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη Μοσούλη, ενώ στη Βαγδάτη τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σε χωριστά επεισόδια ένοπλης βίας. Ένα άτομο ακόμα σκοτώθηκε και τρία  τραυματίστηκαν όταν εβλήθη ένας όλμος κοντά στη Μπακούμπα, στο βόρειο Ιράκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ