ΗΠΑ: Οργή Μπάιντεν σε Νετανιάχου – Απαίτησε συγκεκριμένα μέτρα στη Λωρίδα της Γάζας για την ανθρωπιστική βοήθεια

Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα από το Ισραήλ να επιτρέψει μια «θεαματική αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θέλουν να διαπιστώσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «τις επόμενες ώρες και ημέρες». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και σχετικά σύντομη συνομιλία τους είχε σχεδόν εκβιαστικό χαρακτήρα.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η συνολική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και οι θάνατοι εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις λόγω των ισραηλινών επιδρομών είναι “απαράδεκτοι”. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Σύμφωνα με το CNN ήταν η πρώτη τηλεφωνική  συνομιλία των δύο ηγετών μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις του World Central Kitchen. Ο ιδρυτής της WCK, José Andrés, κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι στόχευε “συστηματικά” τους εργαζόμενους και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη για τη φονική επίθεση, λέγοντας ότι επρόκειτο για “λάθος”.

«Αυτό που περιμένουμε και ελπίζουμε να δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι μια θεαματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, τη μείωση της βίας εναντίον αμάχων και φυσικά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εντονότερη επίπληξή του στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, προειδοποιώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα εξαρτηθεί από το εάν θα ληφθούν άμεσα «συγκεκριμένα μέτρα» για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε αποστολές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ