ΗΠΑ: Όποια συνεργασία με τη Ρωσία για επιχειρήσεις στη Συρία δεν θα βασιστεί μόνο στην εμπιστοσύνη

Όποια συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρωσία, είτε σε επίπεδο στρατιωτικό είτε στο πεδίο συλλογής πληροφοριών, για να πλήττονται στόχοι στη Συρία θα συμπεριλάβει μέτρα που θα εγγυώνται την επιχειρησιακή ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων και δεν θα βασιστεί απλά στην εμπιστοσύνη, υπογράμμισε ο στρατηγός των Πεζοναυτών και αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Τζόζεφ Ντάνφορντ,

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι στην συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο Λάος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσουν μια αμερικανική πρόταση για να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία στη Συρία αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών για τη Συρία.

Η πρόταση αυτή, που ο Κέρι ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μια συμφωνία εντός εβδομάδων, αφορά τους τρόπους που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, θα συντονίζουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και θα φροντίσουν η ρωσική Πολεμική Αεροπορία να μην πλήττει οργανώσεις που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν μετριοπαθείς.

Η πρόταση αυτή όμως αντιμετωπίζει έντονες επιφυλάξεις από στελέχη του αμερικανικού στρατού και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Δεν θα κάνουμε μια συναλλαγή με βάση την εμπιστοσύνη», είπε ο Ντάνφορντ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ.

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες (…) σε οποιαδήποτε συναλλαγή κάνουμε με τους Ρώσους, που θα εγγυώνται την επιχειρησιακή μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Κέρι με τους Ρώσους, επισήμανε από την πλευρά του ο Κάρτερ, βασίζονται «στο κοινό συμφέρον, στον βαθμό που και όταν μπορούμε να το εντοπίζουμε, με τους Ρώσους».

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ρωσία υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο πηγές, να αποκαλύψει μεθόδους και δυνατότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συρία – Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ