ΗΠΑ: Γιατί δεν άσκησαν βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ για την Γάζα – Πώς πιέζουν το Ισραήλ και πώς θα επιχειρήσουν να κλείσουν το ρήγμα

Η αποχή των ΗΠΑ από το σημερινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί με “αλλαγή της πολιτικής μας”, η οποία είναι ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας συμφωνίας και για τους ομήρους, δηλώνει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.

“Ήμασταν συνεπείς στην υποστήριξή μας για την κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους ομήρους”, λέει. Ο Κέρμπι λέει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα επειδή δεν καταδίκασε τη Χαμάς και σε μια προσπάθεια να καλύψει κάπως την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών είπε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να διακόψουν τον διάλογο με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Θα μπορούσαν όμως οι ΗΠΑ για τους λόγους που επικαλούνται να προτιμήσουν βέτο. Αντιθέτως με την αποχή πιέζεται το Ισραήλ και μπαίνει σε πορεία απομόνωσης και από άλλους συμμάχους του στην Δύση, όπου πλέον προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ απείχαν από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα, με το οποίο ζητείται πλέον κατάπαυση του πυρός.

 

Κατ’ αρχάς, αναφέρεται σε προηγούμενο αμερικανικό ψήφισμα που μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς “δεν μπορούν ακόμη να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου”. “Έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται να προωθήσουν μια διαρκή ειρήνη μέσω διπλωματικών προσπαθειών”, λέει η αμερικανίδα πρεσβευτής για το Πεκίνο και την Μόσχα.

Σχετικά με το σημερινό ψήφισμα, η Thomas-Greenfield πιστεύει ότι αγνοήθηκαν “βασικές επεξεργασίες”, ιδίως η καταδίκη της Χαμάς. “Δεν συμφωνούσαμε με τα πάντα στο ψήφισμα“, λέει. “Για το λόγο αυτό, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ψηφίσουμε ναι”, είπε η Γκρήνφιλντ και πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ. Ωστόσο, όπως είπα και προηγουμένως, υποστηρίζουμε πλήρως ορισμένους από τους κρίσιμους στόχους αυτού του μη δεσμευτικού ψηφίσματος. Και πιστεύουμε ότι ήταν σημαντικό για το Συμβούλιο να μιλήσει και να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Στην πραγματικότητα λοιπόν λέει ότι και οι ΗΠΑ θέλουν κατάπαυση του πυρός. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το Ισραήλ ακύρωσε την αποστολή δύο υψηλόβαθμών αξιωματούχων τους στην Ουάσινγκτον, οι οποίο θα συζητούσαν την πολιτική κάλυψη που θα έπρεπε να έχει το Ισραήλ για να προχωρήσει σε ακόμα μία μεγάλη χερσαία επιχείρηση, εισβάλλοντας στην Ράφα.

Πώς θα κλείσει το ρήγμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρουν τον τρόπο να μεταφέρουν στο Ισραήλ την «ανησυχία» τους αναφορικά με μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αφού ακυρώθηκε η επίσκεψη μιας ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα του ΟΗΕ που απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε άλλα μέσα για να τους μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «αιφνιδιαστική και ατυχή» την απόφαση ακύρωσης της επίσκεψης. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει πιθανότατα το θέμα της Ράφα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, η ξεχωριστή επίσκεψη του οποίου στην Ουάσινγκτον δεν ματαιώθηκε. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι ο Γκάλαντ θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν.

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η εισβολή σε μεγάλη κλίμακα θα ήταν λάθος και όχι μόνο λόγω του τεράστιου κινδύνου για τους αμάχους», είπε ο Μίλερ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρουσίασε κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για την απομάκρυνση 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Ράφα. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτού του είδους η εισβολή θα αποδυνάμωνε την ασφάλεια του Ισραήλ» και «θα έβλαπτε τη θέση του στον κόσμο», επέμεινε ο Μίλερ. Ο Κίρμπι από την πλευρά του είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ενδείξεις, ούτε έχει δει κάποιο σχέδιο για εισβολή στη Ράφα εντός των επόμενων ημερών.

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα σε μια ομάδα δημοσιογράφων είπε ότι ζητήματα εσωτερικών πολιτικών εντάσεων οδήγησαν πιθανότατα των Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην απόφαση να μην στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες. Ο ίδιος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για το θέμα αυτό και ότι ο Νετανιάχου δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την απόφασή του.

Οργή στο Ισραήλ για την αποχή των ΗΠΑ

Αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ισραήλ ακύρωσε την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η αμερικανική αποχή «εμποδίζει» την πολεμική προσπάθειά του και τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση από τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την έναρξη του πολέμου» στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της, η Χαμάς «χαιρέτισε την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλεάις για άμεση κατάπαυση του πυρός» ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε «να σταματήσει οριστικά αυτός ο εγκληματικός πόλεμος».

Το ψήφισμα απαιτεί την κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού (που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες) και η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» ενώ ζητείται επίσης «η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Η μη εφαρμογή του ψηφίσματος θα ήταν «ασυγχώρητη» διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωνε ότι η χώρα του «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να σταματήσει τον πόλεμο όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα», ματαιώνοντας τις διεθνείς ελπίδες για μια παύση των εχθροπραξιών.

O Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. “Είναι καιρός να σιγήσουν τα όπλα”, δήλωσε μιλώντας από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα με τον θύλακα.
Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να δώσει “πλήρη, απρόσκοπτη” πρόσβαση σε ανθρωπιστικά αγαθά σε όλη τη Γάζα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ