ΗΠΑ-Φόρος τιμής στα θύματα του σχολείου

ΗΠΑ-Φόρος τιμής στα θύματα του σχολείου

 

Ένα χρόνο μετά, το Νιουτάουν τιμά τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ.

Μία από τις 6χρονες ήταν τόσο γλυκιά που η δασκάλα της είχε πει ότι θα έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο τυλιγμένη σ’ έναν τεράστιο φιόγκο. Ένα άλλο κοριτσάκι λάτρευε τον Τζάστιν Μπίμπερ, τη Νέα Υόρκη και να παίζει την πριγκίπισσα που παραθέτει τσάι στις φίλες της. Μια συμμαθήτριά της, που έκανε ιππασία, είχε ζητήσει για χριστουγεννιάτικο δώρο ένα καουμπόικο καπέλο…

Ένα χρόνο μετά, η σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ, προκαλεί ακόμη έντονα συναισθήματα θλίψης και ταυτόχρονα οργής, αφού οι επιθέσεις σε σχολεία δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Μόλις την Παρασκευή ένας 18χρονος τραυμάτισε σοβαρά δύο συμμαθητές του σε λύκειο του Κολοράντο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012 ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα μπήκε πάνοπλος στο σχολείο όπου είχε φοιτήσει παλαιότερα και ο ίδιος και σκότωσε εν ψυχρών 20 μικρούς μαθητές, ηλικίας 6 και 7 ετών. Μαζί τους βρήκαν το θάνατο και έξι δασκάλες ενώ νωρίτερα ο νεαρός είχε δολοφονήσει και τη μητέρα του, τη γυναίκα που είχε αγοράσει, νόμιμα, τα όπλα με τα οποία ο γιος της επρόκειτο να σπείρει το θάνατο.

Οι αρχές του Νιουτάουν ανακοίνωσαν ότι οι κάτοικοι ήθελαν να τους αφήσουν ήσυχους την ημέρα της επετείου. Ορισμένες από τις οικογένειες των θυμάτων προέτρεψαν όσους θέλουν να τιμήσουν την ημέρα να κάνουν μια “πράξη φιλανθρωπίας” στη δική τους κοινότητα.

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η πρώτη κυρία Μισέλ τήρησαν ενός λεπτού σιγή αφού άναψαν 26 κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Στο Νιουτάουν, στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πόλεις, οι καμπάνες των ναών σήμαναν 26 φορές, μία για καθένα από τα παιδιά και τις δασκάλες. Σε ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις πρωτοστάτησαν όσοι πιέζουν για αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση και την κατοχή όπλων. Η ομάδα “Δήμαρχοι κατά των παράνομων όπλων” κατέγραψε 28 επιθέσεις ενόπλων σε σχολεία μέσα σε ένα χρόνο, μετά από τη σφαγή στο Σάντι Χουκ.

Στη μικρή πόλη το χιόνι έπεφτε πυκνό όλη την ημέρα και η σημαία κυμάτιζε μεσίστια στη Μέιν Στριτ. Πολλοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους και κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το σχολείο, το οποίο έχει κατεδαφιστεί. Σε ένα παγοδρόμιο, μια ομάδα νεαρών που φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση “Το Νιουτάουν είμαστε εμείς”, έπαιζε χόκεϊ. Ένας παίκτης αφιέρωσε στο Σάντι Χουκ το γκολ που πέτυχε.

Η επίθεση του Λάνζα, από την ώρα που μπήκε στο σχολείο μέχρι τη στιγμή που αυτοκτόνησε, κράτησε μόλις 11 λεπτά. Για τους επιζώντες, συνεχίζεται ακόμη. “Δεν υπάρχει εγχειρίδιο που να σου διδάσκει πώς αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο”, είπε η Κάιτλιν Ρόιγκ-Ντεμπέλις, μια δασκάλα της πρώτης δημοτικού η οποία γλίτωσε αφού πρόλαβε, μαζί με τους μαθητές της, να κρυφτεί σε μια τουαλέτα, δίπλα ακριβώς από την αίθουσα όπου σκοτώθηκαν τα περισσότερα παιδάκια. Επί μήνες, είπε, προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί και γιατί η ίδια ήταν ακόμη ζωντανή. Όπως και πολλές από τις οικογένειες των θυμάτων, η δασκάλα είπε ότι θα έφευγε από την πόλη το Σαββατοκύριακο.

Κοινή είναι η αίσθηση ότι η πόλη θα πρέπει να συνεχίσει, όσο μπορεί, την καθημερινότητά της. “Η κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να αναλογιστεί τι συνέβη, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα”, δήλωσε ένας από τους δημοτικούς συμβούλους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας.

Η ομάδα “Μητέρες Ζητούν Δράση για μια Λογική Χρήση των Όπλων στην Αμερική” έχει ανακοινώσει ότι θα οργανώσει 50 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ζητώντας μια “αλλαγή” που θα αποτρέψει τη ένοπλη βία στα σχολεία. Μια κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της NRA, της Εθνικής Ένωσης Όπλων, στη Βιρτζίνια έχει προγραμματίσει να κάνει ο Συνασπισμός για τον Τερματισμό της Ένοπλης Βίας με σκοπό να καταγγείλει “τη συνεχιζόμενη αντίδρασή της στις μεταρρυθμίσεις”.

Η NRA έχει ζητήσει καλύτερα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία και έχει προτείνει την παρουσία ένοπλων φρουρών σε αυτά για να σταματήσουν οι επιθέσεις.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ